dinsdag 5 december 2023

24 van 50 - eetherinneringen - lekkers met Sinterklaas

Kikkers en muizen, marsepein, pepernoten, kruidnootjes, borstplaat en gevulde speculaas. Ik lust het allemaal. Ook als kind was ik dol op zoet. At ik liever chocolade dan chips, liever snoepjes dan zoutjes en nam ik liever een nagerecht in plaats van een voorgerecht. En daar is in al die jaren niets in veranderd.

Natuurlijk zetten broer en ik onze schoen toen we klein waren. Daar zat dan de volgende ochtend nooit een cadeautje in, maar wel wat lekkers. Een kikker of een muis, een zakje chocolademunten of een chocoladeletter. We mochten onze schoen niet iedere avond zetten, maar in de aanloop naar Sinterklaasavond waren er wel een aantal schoenzetmomenten. 

In de herfst- en wintermaanden was er ook altijd speculaas in huis. Speculaasbrokken voor bij de koffie of warme chocolademelk, speculaasjes voor op brood. In de broodtrommel die mee naar school ging zaten lekkere bruine boterhammen, de speculaasje zaten er apart bij, verpakt in een plastic zakje. In de pauze had je dan nog knapperige speculaasjes op brood. 

Op Sinterklaasavond gingen we na het eten pakjes uitpakken. Toen we nog in Sinterklaas geloofden werd er dan op de deur gebonsd en stond er een wasmand vol cadeautjes op de stoep. Toen we ouder waren maakten we surprises en gedichten.  Tijdens het uitpakken snoepten we van strooigoed en  marsepein. Er was ook altijd chocoladeborstplaat, door mijn vader gemaakt. We kregen allemaal een borstplaathart en op tafel stond een schaal borstplaatstukjes. 

Mijn vader maakt nog steeds borstplaat en komt dat altijd in het eerste weekend van december brengen. Speciaal voor mij maakt hij nu ook borstplaat met koffiesmaak, daarnaast maakt hij chocolade- en vanilleborstplaat. 

Dit jaar heb ik kruidnootjes gekocht, is er gevulde speculaas in huis en ligt er een stuk marsepein. Ik kan er nog steeds van genieten. Vandaag op school heb ik een stukje banketstaaf en een handje kruidnoten bij de koffie genomen, en toen รณรณk nog mijn boterham met pindakaas gegeten. En ik kreeg geen eetbuidrang.


14 opmerkingen:

  1. Fijn dat je kunt genieten van het sint lekkers.
    Zo is er weer iets waar je trots op kan zijn. Toch maar weer mooi gelukt!!!! Jenneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vind ik ook Jenneke! En dat zal ik de komende dagen blijven doen.

      Verwijderen
  2. Erg zoet,zoals borstplaat en suikerbeestjes vond ik niet lekker. Alleen de bakker met zijn heerlijke pepernoten loop ik nu snel voorbij.Wij hadden vroeger geen pakjesavond,maar schoen zetten, Want we deden mee aan de maskerade.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh!! Ik ben suikerbeestjes vergeten Izerina! Die kregen we ook, en daar hield ik ook erg van. Dit jaar niet gekocht, andere jaren koop er er van iedere kleur eentje bij de bakker. Wel van gehoord, de maskerade, maar nooit gezien of meegedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik had een oom, die borstplaat maakte. En ja suikerbeesten, dat soort dingen kregen we in onze schoen. Ik was dol op muizen en kikkers. Later met mijn zoon waren gedichten vooral belangrijk. Surprises hebben we nooit aan gedaan, ook niet vroeger. En ik vond het zo leuk om af en toe zomaar een pepernoot in zijn schoen te stoppen, wat hij dan merkte als hij zijn schoenen aan deed voordat hij naar school ging. Lang geloofde hij in Piet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een leuke anekdote Judy! Ik verras mijn man ook ieder jaar weer met iets in zijn schoen, en ieder jaar opnieuw heb ik daar heel veel lol om, vooral omdat ik er ook altijd een leuk gedicht bij doe!

      Verwijderen
  5. Ja suikerbeesten herinner ik me ook heel goed, speculaas in diverse vormen zal er ook wel geweest zijn want oma, waarnaast wij woonden was altijd grote inkoopster. Pepernoten heb ik nooit van gehouden en taai-taai ook niet dat geplak aan je tanden vind ik vreselijk.
    De speculaasjes wilde ik juist wel al op met roomboter gesmeerd zodat ze zacht waren, en ik kan me herinneren dat ik die al in de eerste pauze opat ipv bij de lunch.
    Nu koop ik dat nog zelden, tot nu toe nog niets van de sinterklaasdingen, ga wel een kerststol kopen dat vinden we lekkerder en als de lidl het appel-speculaastaartje weer heeft koop ik die wel voor H, die vind dat erg lekker. En we willen niet teveel extra eten, proberen toch zo gezond mogelijk deze maand door te komen en niet aan te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ik ben ook niet van de pepernoten en de taaitaai, wel van krokante en brosse speculaaskoeken en kruidnoten. Je hebt twee kampen: kamp zachte speculaas op brood - voor hen is speculoospasta verzonnen denk ik - en kamp knapperige speculaas op brood! Wij eten met mate wat van de lekkernijen. Zo'n grote stol (van Lidl!) gaat in plakken gesneden de vriezer, we eten er met kerst een snee van en de rest eet T. in de weken erna.

      Verwijderen
    2. Ja ik doe ook altijd sneden in de vriezer en met Pasen aten we de laatste 2 sneden, smaakt allemaal hetzelfde de stollen

      Verwijderen
    3. Kerst of Pasen, die stol is inderdaad hetzelfde. Met Pasen is het hier op, maar dan koop ik een nieuwe en die gaat ook weer lang mee in de vriezer. Twee per jaar! ๐Ÿ™ƒ

      Verwijderen
  6. Dierbare herinneringen zijn dat van de sinterklaastijd uit mijn kinderjaren. Het geven van cadeautjes was niet gebruikelijk in de buurt, maar we kregen vaak 'praktische cadeaus' al nieuwe handschoenen of een warme trui, sokken, etc. Pas later kwamen er spelletjes en dergelijke bij, maar mochten wel 's avonds onze klompjes, -het gebruikelijke schoeisel op de boerderij met veel onverhard erf-,zetten bij de schoorsteen. Met een bosje hooi of stro erin, -ja, je woont op een boerderij of niet-, en de volgende morgen zat er wel een suikerbeest of chocoladebeest in. Mijn oudste zus en ik konden ons als regel nooit inhouden en aten die meteen op, maar mijn anderhalf jaar jongere zus bewaarde die dan tot de avond en stak ons dan er de ogen mee uit door 'demonstratief' haar suiker- of chocoladebeestje op te eten. Maar twee dagen later mochten we vaak onze klompjes weer zetten, dus het was ook zo weer vergeten.
    De 'magie' van speculaas is er in de loop van de jaren wel af gegaan. In mijn kindertijd kon je alleen in november en december speculaasjes krijgen. We noemden ze dan ook 'sunterklaosies'. De naam speculaas heb ik pas jaren later geleerd. Nu kun je het hele jaar speculaas krijgen die vaak ook nog maar matig van smaak is. En inderdaad; een dubbele boterham met speculaasjes ertussen; een ware traktatie was dat.
    Wat me als kind altijd verbaasd heeft was het paard van Sinterklaas over de daken mocht lopen. We hadden zelf ook (werk)paarden en die beesten zag ik echt niet het dak op klimmen en als ik het zelf deed werd me dat hardhandig duidelijk gemaakt dat het niet mocht omdat je het (rieten) dak dan 'verrinneweerde'.
    Godfried Bomans zei het al; er zijn mysteries (rondom Sinterklaas) die je in dit leven nog geopenbaard zullen worden, maar ook die je pas in het hiernamaals duidelijk zullen worden'

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Willem, ontzettend leuk om jouw herinneringen te lezen! Ik kon als kind ook nooit goed iets lang bewaren, het moest eigenlijk meteen op! Ik vind het nog steeds een beetje gek om speculaas buiten dit seizoen te eten, dus doe ik dat ook niet. Het hoort bij Sinterklaas. We zullen nog even moeten wachten tot we alle geheimen van de goedheiligman zullen ontdekken, want als Godfried het zegt... ๐Ÿ˜‰!

      Verwijderen
  7. Sint en de Pieten houden niet van hartig, dat was me als jong kind al duidelijk:-) Ik ben daarom eergisteren en gisteren maar doorgewandeld naar de Top 2000 en heb daar mijn lijst uitgezocht. Nummers van 1971 tot en met 2022. Heel gevarieerd: van Safri Duo (favoriet van zoon destijds) en Pearl Jam tot en met Stromae en Sabrina Starke. Oh ja, en Las Ketchup, stond dochter op het aanrecht op te dansen. Toch altijd weer leuk. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen