woensdag 6 december 2023

25 van 50 - woord van het jaar

Van Dale organiseert ook dit jaar weer de verkiezing woord van het jaar

Ik geloof niet dat mijn keus ooit het winnende woord is geworden, maar dat maakt de verkiezing niet minder leuk vind ik. Ik houd van woorden, van oude woorden en van nieuwe woorden. Je merkt het niet altijd op dat er veel nieuwe woorden bijkomen in zowel het Nederlands als in andere talen. Ze sluipen erin en ineens gebruik je ze zelf ook. 

Of niet, want niet alle woorden zijn leuk, mooi of passend bij hoe je praat. Dat heeft dan weer te maken met je leeftijd, je omgeving, je vrienden en kennissen en je werk. Ik hoor op mijn werk, waar ik veel jongeren ontmoet en veel jongere collega's heb, dat hun taalgebruik anders is dan het mijne. 

De leerlingen en studenten hebben hun eigen taal, zogenaamde straattaal, waarvan ik nagenoeg niets begrijp, wat natuurlijk ook de bedoeling is.

Wikipedia: Straattaal is een mengtaal van de standaardtaal en verschillende minderheidstalen van een regio, welke vooral voorkomt onder jongeren in grote steden, waarin verschillende culturele en sociale achtergronden samenleven. Het wordt vooral door jongeren gesproken in het dagelijks leven op school en op straat, naast de standaardtaal van het land waar ze wonen.

Mijn jongere collega's praten ook anders dan de ouderen onder ons. Dat zit 'm dan in kleine dingen maar mij valt dat wel op. 

Terug naar het woord van het jaar. Er zitten een of twee goede woorden tussen, en ook een woord dat ik niet kende: nepobaby. Ik kon ook niet bedenken wat het betekent. Voor mij is het dan geen winnend woord. 

Bestuursschaamte en sportfluencer begreep ik meteen, maar vind ik niet meer echt nieuw. We kende al vliegschaamte  en influencers. Er zullen vast nog meer variaties met -schaamte en -fluencer zijn en komen. 

Hittefit, TikTokjustitie, vreugdebier en X-en dan. Mwah, vind ik geen mooie of leuke woorden.

Wokeswashing is Engels en valt voor mij daardoor af.

Blijven over: graaiflatie en treitertaks. Beide woorden geven voor mij goed aan waar ze voor staan. Ik vind treitertaks te klagerig, ben niet iemand die dat snel zal bezigen. 

Nog een woord over: graaiflatie. Ik heb tientallen voorbeelden van graaiflatie gezien. Iedereen heeft ermee te maken, het raakt alle lagen van de bevolking, in alle leeftijdsgroepen en is denk ik een blijvend fenomeen. Daarom is dit mijn keuze voor de verkiezing woord van het jaar. Ben jij ook benieuwd wat het winnende woord is dit jaar?


12 opmerkingen:

  1. Ik ben benieuwd, maar graaiflatie vind ik ook het mooist van wat je hier noemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet niet of de bestuurders zich wel echt schamen over het algemeen.
    Graaiflatie is zeker waar.
    Andere woorden verdwijnen ook weer en dat is vaak maar goed ook

    BeantwoordenVerwijderen
  3. voor mij ook graaiflatie in de hoop,dat alleen het woord blijft bestaan. groetjes Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb de betekenis van graaiflatie moeten opzoeken. Het fenomeen is inderdaad alomtegenwoordig, dus lijkt het me goed dat er een woord voor zou bestaan. Hittefit vind ik wel lekker bekken. In Vlaanderen bestaat (of bestond) er ook de verkiezing va

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sarah, hittefit bekt inderdaad lekker, denk dat dat woord ook een goede kans maakt!=.

      Verwijderen
  5. Het woord nepobaby hoorde ik van de week in een TV-show, maar ik weet al niet meer wat het betekent. Graaiflatie mag ook van mij woord van het jaar worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, ik vond het geen mooi woord, nepobaby, ook niet toen ik wist wat het betekende. Graaiflatie maakt denk ik een heel goede kans!

      Verwijderen
  6. Reacties
    1. OP 19 december publiceert Van Dale het winnende woord Bertiebo... nog even geduld dan weten we of het dit woord is geworden!

      Verwijderen