zondag 3 december 2023

22 van 50 - nog even over jammer de bammer

Na mijn blog met als titel jammer de bammer kreeg ik vele lieve reacties. Dank daarvoor. En ja, voorlopig blijf ik bloggen. Al moet het uit mijn tenen komen, ik maak de 50 blogs in 50 dagen vol! En natuurlijk ga ik daarna door, maar dan niet meer dagelijks. 

Ik ben inmiddels weer uit de 'eetbuizone'. De eetbuidrang is weg, ik heb weer trek in gezonder eten en normale porties. Gisteravond maakte ik een wokpan met bami voor mezelf. Ik smulde ervan. Normaal sluit ik zaterdag af met een grote coupe met ijs, advocaat en slagroom. De mixer stond al klaar om de slagroom te kloppen, de advocaat fles stond al op zijn kop om het laatste restje eruit te laten lopen en mijn kom en lepelstonden op het aanrecht. 

Had ik er dan echt geen trek in? Terwijl het 'mocht'? Ik heb even gewacht, mezelf nog een keer de vraag gesteld of ik er nu wél of geen zin in had. Het antwoord was geen zin en bleef geen zin. Niet echt, niet zoals anders wanneer ik er op zaterdagochtend al naar uitkijk. Dus heb ik alles weer teruggezet en een bakje vla gepakt, want daar had ik heel veel zin in!

En met de beker thee en mijn blokje fudge sloot ik de dag af, een eetbuivrije dag, de eerste van een serie die, hoop ik, tot het einde van het jaar duurt en daarna gewoon doorgaat. Dan moet ik er natuurlijk wel voor zorgen dat ik voldoende brandstof binnenkrijg. Want anders gaat het lichaam protesteren. Het lichaam zet daarvoor het reptielenbrein aan. Dat wil voedsel bij een tekort. Liefst calorierijk voedsel met vet en/of suiker, en dan zo veel mogelijk want het reptielenbrein weet niet wanneer er weer wat te eten is. Dit deel van het brein is bezig met overleven en denk dat er schaarste is als het niet genoeg te eten krijgt. Dus ziet het zijn kans waar als er een moment van zwakte (honger/trek) is en komt dan in actie. 

Ik ga mijn best doen deze actie voor te zijn door voldoende te eten. Vanavond bijvoorbeeld: ik schepte mijn bord vol met gebakken aardappeltjes, nam een klodder mayo, een schep piccalilly en véél romige coleslaw. Lekker dat het was!

12 opmerkingen:

  1. Heerlijk toch dat voldane gevoel van lekker er voldoende te hebben gegeten zonder overeten zodat het je dwars zit .
    Lekker slapen en zeker als het koud is heb je wat meer calorien nodig om morgen weer fris op de fiets te stappen inde ochtend kou

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, zeker weten! En inderdaad zijn voldoende calorieën nodig met deze kou, de motor moet harder werken om het lichaam op temperatuur te houden.

      Verwijderen
  2. Een verandering in je eetpatroon door iets niet te nemen? Wel goed. Heb je wel eens meer kou door te weinig calorieën?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ik merk het als ik te weinig eet, dan heb ik het sneller koud. Dun zijn speelt daarbij sowieso een rol.

      Verwijderen
  3. Ik denk dat jouw laatste eetbui niet "getriggered" werd door het etentje met vrienden, maar een eerder een "selffulfilling prophecy" was waarmee jij wilde bewijzen dat eten en dingen doen buiten jouw leef- en eetregels écht níet kan, en vréselijke gevolgen heeft, nl eetbui.
    Stel dat je vrolijk door had geleefd na deze grote schending van de regels? Dan staat alles wat voor jou belangrijk is op zijn kop. Nu heb je bevestigd dat je in je strakke eet- en leefregime goed bezig bent, en dat dat dus altijd zo moet blijven. Heerlijk.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, wat jij schrijft klopt, zo werkt de stoornis en houdt deze zich op deze manier in stand. Het is juist door dit soort gedachten en reacties dat het een psychische aandoening (ziekte) is. Ik weet dat ik niet goed bezig ben, en toch doe ik het. Heerlijk? Dacht het niet.

      Verwijderen
    2. Ik ben er niet zo zeker van dat je jezelf niet superieur voelt ten opzichte van ons arme, dikke, ongedisciplineerde sloebers met overal vetrollen en luie, ongezonde gewoontes, die er maar zo'n beetje op los leven.

      Verwijderen
    3. Sorry? Jammer dat je deze indruk van me hebt. Gelukkig mag jij denken wat jij wil denken, doe ik het ook.

      Verwijderen
    4. Van wie komt de reactie van 4 dec. 12:06? De laatste alinea tekst die Niekje in dit blog schrijft logenstraft in elk geval dat ze wil bewijzen dat haar strakke eet en leefregels echt noodzakelijk zijn om een eetbui te voorkomen. Integendeel, ze probeert nu juist aanpassingen aan te brengen zodat een eetbui niet zo snel komt. Maar het is altijd riskant om voor een ander in te vullen en al helemaal om een ander die je niet goed kent de les te lezen, te patronizen. Groet, Ine

      Verwijderen
    5. Hoi Ine, het is een bericht zonder afzender, ik weet het dus niet. Ik hoop natuurlijk niet dat ik de indruk wek dat ik mezelf superieur voel ten opzichte van anderen. Invullen is inderdaad riskant, ik ben natuurlijk meer dan mijn eetstoornis.

      Verwijderen
  4. Het blijft toch ingewikkeld, zo'n eetstoornis. Jouw triggers zijn ingewikkeld. Niet zoals bij mij, als ik me rot voel neem ik iets zoets. En heb daar dan wel spijt van, dat wel. Maar ach. Deze maand heeft veel zoettriggers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ik probeer de lekkernijen te eten zonder dat ze me triggeren. Maar dat is zeker lastig!

      Verwijderen