donderdag 21 december 2023

40 van 50 - moeilijke dagen met een eetstoornis

Voor iemand met een eetstoornis zijn de feestdagen moeilijke dagen. Hier werd gisteravond bij OP1 aandacht aan besteed. (terugkijken, je moet de aflevering van 20 december hebben, het onderdeel start net na de 35e minuut) Gelukkig waren er in dit programma geen heel jonge meisjes aan het woord. Niet dat zij geen stem mogen hebben in de media, maar zij bepalen al zo vaak het beeld dat mensen van een eetstoornis hebben. Volwassenen met een eetstoornis lijken niet te bestaan, maar ze zijn er toch echt! Fijn dat er dus nu aandacht aan werd besteed.

Natuurlijk is zo'n item in een programma waar meerdere onderwerpen aan bod komen maar kort en heel beperkt. Ik vond een paar dingen niet goed uit de verf komen. Zo gaf de presentatrice een voorzetje aan een jongeman die eetbuien heeft gehad door te zeggen dat hij weleens een heel pak stroopwafels had opgegeten. Dit bevestigde hij. En een pak stroopwafels is erg veel om in je eentje in een keer op te eten, maar het is nog steeds geen eetbui. En daarom had het goed geweest wanneer hij had gezegd wat hij voor en na de stroopwafels ook nog had gegeten, want dat laat pas goed zien wat een eetbui is.

Er waren ook een aantal goede momenten in de gesprekken. Er werd uitgelegd waarom het lastig uit te leggen is, waar iemand tegenaan loopt tijdens de feestdagen en werden er wat tips gegeven voor familieleden en vrienden van mensen met een eetstoornis.

Tenslotte werd er aan het eind nog heel vrolijk opgemerkt dat alle mensen die aan tafel zaten geen eetstoornis meer hadden, waarmee het leek alsof je er ook wel weer vanaf komt. Dat geldt natuurlijk ook voor een heleboel mensen, maar niet voor iedereen. 

Kortom, fijn dat het even aandacht kreeg, maar het programma had naar mijn idee iets meer de echt heel nare en moeilijke kanten van een eetstoornis mogen belichten. 


24 opmerkingen:

  1. ik hoop,dat je naast alle eetmomenten/moeilijkheden ook goede stukken van de feestdagen hebt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, dat zal vast lukken, en tegelijkertijd doen we er niets aan, dus met eten is er geen gedoe voor mij.

      Verwijderen
    2. Precies! Je zou het bijna vergeten maar Kerst hoeft niet, hé. Er staat nergens in de wet dat Kerst moet op straffe van arrestatie door de Hemandez:-). Je wordt niet van je bed gelicht als je niet aan Kerst doet. Voor mensen met eetstoornissen, maar ook voor mensen die iemand moeten missen, of voor mensen die 'voor het laatst?' (vanwege een terminale ziekte) en voor eenzamen, zieken, alleengaanden en voor nog veel meer mensen is Kerst geen leuke tijd. En een Kerstdiner is ook helemaal geen must. Ga met elkaar naar de film, naar een concert, wandelen of fietsen als het kan/het weer meewerkt. Ga desnoods naar de kerk (dat hoeft geen religieuze invulling te krijgen, de Dominicus in Amsterdam heeft bijv. gewoon 'open huis'. Ga iets creatievers bedenken dan iets met eten. Denk ook aan mensen die geen Kerst vieren omdat ze bijv. moslim, hindoe of joods zijn, die vieren ook geen Kerst.
      Het kan en mag allemaal. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hear hear! Dank je voor deze mooi uiteenzetting Ine, ik ben het volkomen met je eens!

      Verwijderen
  2. Ging het alleen specifiek over eetbuistoornis of ook over andere typen eetstoornissen? Wel goed dat er ook mannen in zaten en zeker niet allemaal jonge meiden. Heb het nog niet teruggezien. Wel benieuwd naar recensies in kranten, of er respectvol op gereageerd gaat worden of niet/minder. Je hebt nu vast vakantie, geniet er lekker van. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, nee, het was heel algemeen. Het schijnt dat er -aldus Charles G - vooraf al wat negatieve reacties waren, maar volgens mij eerder onbegrip dan echt negatief.

      Verwijderen
  3. Ik vond het ook nogal luchtig behandeld, dit onderwerp. Jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Judy, ja, het leek allemaal wel mee te vallen. Gemiste kans!

      Verwijderen
  4. Nu net teruggekeken. Het viel me op dat toch weer op de relatie ouder-kind (kan ook een volwassen kind zijn natuurlijk) werd ingezoomd. Terwijl dit niet altijd een rol hoeft te spelen. Wel goed dat het woord 'eenzaamheid' viel, maar ook dat werd niet nader uitgediept. En wat je zegt: ik denk dat de presentatoren wilden benadrukken dat herstel mogelijk is, terwijl dit niet altijd opgaat. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, klopt. Ik vind het een gemiste kans, maar voor zo'n programma als OP1 is dit misschien al meer dan genoeg. Het is tenslotte maar een kort item. Ik ben geen programmamaker, dus kan niet inschatten hoe dit is benaderd. Er zijn natuurlijk af en toe wel programma's op tv die er dieper op ingaan.

      Verwijderen
  5. Even een praktische mededeling: als ik doorklik op de link in je blog, wordt ik naar een fragment uit november doorgestuurd. Het is dus wel degelijk het fragment van 20 december.
    Natuurlijk wordt het (te) kort aangestipt, maar dat is nu eenmaal het format van het programma en desondanks vond ik dat er interessante uitspraken inzaten. En een belangrijke tip naar familieleden: "Laat het niet om het eten draaien, dat doet de persoon met een eetstoornis zelf al genoeg". Inderdaad wel een gemiste kans om geen mensen aan het woord te laten die nog niet "genezen" zijn, maar begrijpelijk ook, want wie durft dat? Daarom, mevrouw Niekje, vind ik je blog zo waardevol. Het is misschien iets anoniemer dan op televisie komen, maar je stelt je wel kwetsbaar en eerlijk op en dat is ontzettend moedig. Ik wens je alvast fijne feestdagen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sarah, die link zal ik even checken en ik kijk of ik het nog kan fixen! Ja, zo'n programma kan misschien ook niet de diepte ingaan, daar is meer tijd voor nodig. De aandacht was prima. Dank voor je compliment! Jij ook heel fijne feestdagen! x

      Verwijderen
  6. Ook goed dat er een jongeman in zat, want ik heb het idee dat eetstoornissen ook vooral worden geassocieerd met vrouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Nicole, het aantal mannen stijgt trouwen. Ik heb begrepen door toename van brede torso's en diëten en fit boys op sociale media, maar weet niet of dat ook echt zo is en goed is onderzocht.

      Verwijderen
  7. Juist daarom vind ik het zo interessant om te lezen wat jij schrijft! Ik ben er weer en kom weer lezen bij je.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb het niet gezien maar kan me wel voorstellen dat de echte problemen en achtergronden nauwelijks belicht kunnen worden.
    Pas als je het dagelijks met iemand meemaakt of in een blog een heel diverse inkijk op het onderwerp krijgt kan je er iets van begrijpen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eens Lot, en ik zal het blijven doen, schrijven over de dingen die het met mij doet en hoe ik hier mee omga.

      Verwijderen
  9. Zo jammer dat er niet dieper ingegaan wordt op deze problematiek. Maar in dit soort programma's is de tijd beperkt, vaak té beperkt voor bepaalde onderwerpen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is natuurlijk ook zo Myriam, daarom ben ik toch ook blij met de aandacht die het kreeg.

      Verwijderen
  10. Ik kan me dat ook heel goed indenken dat de feestdagen met al die lekkernijen heel lastig zijn. Ik hoop dat je toch ook momenten mag hebben waarop je heerlijk kan genieten. Heerlijk in een huispak naar een mooie film kijken bijvoorbeeld. Ik roep maar wat hoor.
    Sterkte en voor jullie tweetjes hele mooie en rustige kerstdagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, we vieren geen kerst, maar we hebben het wel gezellig samen tijdens deze dagen. We zijn heerlijk thuis, kijken inderdaad een film en ook is zijn er wel wat extra lekkere dingen. Dank je en jullie ook alvast een mooie Spaanse kerst!

      Verwijderen
  11. Ik weet niet of mijn berichtje is verzonden maar hierbij nogmaals:

    Visualiseer dit berichtje maar geschreven op een kaart :-)

    Dank voor al je openhartige, inspirende, leuke en lieve blogs van het afgelopen jaar! Ik wens jou en al je dierbaren fijne dagen en een liefdevol, warm en vooral gezond 2024. Geniet van je vakantie.
    Lieve groetjes, Ilona

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, ik wil je heel hartelijk bedanken voor deze mooi kaart! Leuk om te horen dat je mijn blogs zo waardeert. Ik wens jou en jouw dierbaren ook gezellige feestdagen en een goed en gezond 2024. 😘

      Verwijderen