donderdag 14 december 2023

33 van 50 - rondje sportschool

Hoe ziet een rondje sportschool eruit? Ik sport bij een kleine sportschool die geen onderdeel uitmaakt van een keten. Het is op 5 minuten fietsen van waar we wonen. De twee eigenaren zijn altijd aanwezig, en ik ken ze inmiddels al meer dan 15 jaar, net als de moeder van een van de twee, die de sportschool schoonmaakt.

Je kan wel zeggen dat ik kind aan huis ben, zoals een boel andere leden. Omdat veel mensen, net als ik, op vaste tijden sporten ben je vaak met hetzelfde clubje in de sportzaal en maken we een praatje met elkaar. Toen T. en ik 12 jaar geleden trouwden kregen we een groot boeket bloemen van het clubje mensen waar ik toen veel contact mee had. Er is natuurlijk wel enig verloop, maar er zijn ook nog steeds mensen die er al gingen sporten lang voordat ik me aansloot.

Op werkdagen ben ik er tussen half vier en vier, op vrije dagen ben ik er om half tien. Sommige mensen zie ik alleen in de vakantie, wanneer ik 's ochtends train. Zoals mijnheer L. een 92-jarige die iedere dinsdag- en donderdagochtend een uurtje komt sporten. Aan het eind van de dag zie ik weer andere mensen die na hun werk sporten. Vaak is het aan het eind van de dag vrij rustig, lopen er zo'n 10 mensen rond. Het schijnt 's avonds een stuk drukker te zijn.

Thuis trek ik mijn sportkleding al aan. Als ik 's middags train dan trek ik na het douchen en sporten wat makkelijks aan, train ik 's ochtends dan neem ik mijn gewone kleding mee. 

Ik begin standaard met een half uur op de loopband. Er zijn er drie, ik hoef bijna nooit te wachten. Mijn tempo is altijd 7 km per uur, met een helling van 7 graden. Dan ben ik dus niet aan het rennen, maar heb ik flink de pas erin. Terwijl ik loop kijk ik televisie op mijn telefoon.

Na het lopen ga ik een half uur fietsen, ook weer in een behoorlijk tempo, maar niet zodat ik na afloop buiten adem ben. Ik heb wel gezweet. En ook fietsend kijk ik naar een serie of film. 

Na de ronde cardio ruim ik mijn telefoon en oortjes op en ga ik wat krachttraining doen. Iedere dag een andere spiergroep. Ik doe oefeningen voor mijn benen, armen, rug, buik. Er zijn allerlei apparaten die daarvoor bestemd zijn. Ik doe een aantal vaste oefeningen op vaste dagen. Kan ik een keer niet dan sla ik de spiergroep die week over. 

Ik train niet heel zwaar, wel ben ik aardig gespierd maar ik zie er nog wel vrouwelijk uit. Ik hoef er niet uit te zien als een bodybuilder, liever niet, maar ik vind het belangrijk dat mijn spieren stevig zijn. Hoe ouder men wordt, hoe belangrijker dat is.  Terwijl ik de krachttraining doe klets ik tussendoor wel met anderen. Dat kan erg gezellig zijn. Het komt ook voor dat er niemand is om mee te kletsen, ook prima.

Na afloop spring ik kort onder de douche. Ik ben nooit van het lange douchen geweest, even snel afspoelen is voldoende. In het weekend douche ik iets langer want dan was ik meteen mijn haar. Ik kleed me aan en stap op de fiets en ga naar huis. Spullen opruimen en thee zetten (als ik in de ochtend ben geweest maak ik koffie) en met een voldaan gevoel neerploffen op de bank, met nog een hele avond of dag voor me.

De oplettende lezer weet dat ik het lastig vind om niet te gaan. Als de sportschool dicht is, zoals tijdens de feestdagen, dan mis ik mijn rondje. Meestal ga ik dan een eind fietsen. Vandaag ben ik niet geweest, vandaag heb ik een groot deel van de dag op bed gelegen met bonkende koppijn, lichte koorts en een zware verkoudheid. Nu, einde van de dag, is de koorts weg, maar ik ben nog verre van fit.

24 opmerkingen:

  1. Hallo, ik kom even bij je kijken,,,, via Izerina! groet!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eigenlijk heb ik geen idee wanneer er echt sportscholen in deze vorm kwamen, en hoe en waarom dat zo is ontstaan, en wat ervoor was waaruit de huidige vorm is gekomen.
    Ik ben in vorige woonplaats vaak samen met dochter van een aantal lid geweest maar niet echt fan.
    Bij de laatste was wel fijn, ik kwam er via de reumavereniging en er was ook een fysiotheraoeut die begeleiding gaf daar zat een heerlijke kleine sauna en zwembad.
    Bij mij huidige woonplaats ben ik ook 3 jaar geweest, meestal op maandagmorgen en in het begin met 4-5 dezelfde niet al te jongen mensen maar door de te harde muziek kon je nauwelijks met elkaar praten, op ons verzoek om het wat zachter te zetten kregen we te horen dat dat goed voor ons was en opzwepend en we niet in de kerk zaten.
    Er kwamen steeds meer mensen samen die dan lang een apparaat bezet hielden, er waren ook kapotte en het werd er steeds viezer en na Corona moesten we zelf de apparaten schoonmaken en vrijwel niemand deed dat serieus.
    Nu doe ik op maandagmorgen een Blijffit clubje voor mensen boven de 60, op en rond de stoel oefeningen, spelletje en ontspanningsoefeningen, in combinatie met buiten fietsen vind ik het wel goed zo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Harde muziek is er bij ons overdag ook niet, en de spullen zijn in tip top conditie en alles is heel schoon. Wat jij nu doet klinkt prima! Ik denk dat het allemaal in Amerika is begonnen, met Jane Fonda en dat soort mensen.

      Verwijderen
    2. Ja klopt, dat laatste, hoewel dat meer aerobics was dan echt fittness. Eerste helft jaren 80 kwam het hier in NL ook op. Herinner me Splash hier in Amsterdam. Ging Bono, toen piepjonge zanger U2 eens heen met de verslaggever van Oor. Twee jonge knullen temidden van die kleerkasten die daar rondliepen. Toch leuk verslag dat je schetst, wie weet ga ik het ook nog eens proberen. Nu met die rotregen steeds is buiten actief zijn gewoon niet altijd fijn en je moet toch fit blijven en idd je spieren op peil houden want met het ouder worden is dat een risico: spierverlies is vaak het het begin van aftakeling en veroudering. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hoi Ine, dát was het: aerobics werd ineens een rage! Dat heb ik nooit gedaan maar ik weet dat veel - vooral meiden - het deden. Ik vond mezelf daar toen te 'lomp' voor, waarschijnlijk was ik dat niet, maar ja.. puber ...

      Verwijderen
  3. Wat heb jij een conditie! En apart he,die sportschool-bekenden. Dat had ik vroeger met hond uitlaten. Beterschap

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien heel gek, maar de sportschool heeft me nooit getrokken. En zeker niet het in mijn ogen zware programma dat jij afwerkt.
    Beterschap!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor, ik vind dat niet gek. Ik ken meer mensen die het niets vinden dan mensen die er wel plezier aan beleven. Dank je!

      Verwijderen
    2. Mij viel alleen het enorme blok cardio op. En dan in mijn ogen geen zware cardio. Kun je zien hoe het verschilt.

      Verwijderen
    3. Klopt, mijn cardio is niet zwaar, het zorgt ervoor dat ik me energiek voel en mijn conditie op peil houd.

      Verwijderen
  5. Veel beterschap!
    En hoe geweldig ik het ook vind om dagelijks een stukje te lezen, jij bent de baas van je blog hoor. Geen zin of geen inspiratie is des mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sarah, dank je wel. Het gaat lukken, ik pers er iedere dag nog eentje uit tot het einde van het jaar!

      Verwijderen
  6. Dat is een pittige workout zeg. Ik herken dat het niet fijn is om je dagelijkse sport te missen. Ik heb dat met mijn dagelijkse hardlooprondje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, ik weet dat van jou, je hebt het weleens geschreven op je blog of in een reactie. Veel mensen die hardlopen hebben dat, en ook de sportschooltypes zoals ik.

      Verwijderen
  7. Pfff, ik word al moe van het lezen alleen. Ik heb me onlangs opgegeven voor een uurtje workout per week. Niet omdat ik dat zo fijn vind, maar omdat ik in de winter helemaal geen beweging heb. Van zodra het beter weer wordt en ik terug kan gaan fietsen (elektrisch weliswaar) stop ik dan ook met de workouts.
    Beterschap met je verkoudheid!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Myriam, net even in bad geweest na twee dagen in de vette lappen gelegen te hebben..voelt al wat beter! Ik snap het hoor, maar jullie zijn heel actief altijd en je moet er plezier aan beleven als je beweegt. En jullie hebben dat op de fiets, helemaal prima toch?!

      Verwijderen
  8. O jee, sport, vreselijk vind ik dat. Net als Myriam word ik moe van het lezen erover. Ik sport dus nooit, maar wandel wel heel graag. In de zomer gaan we vaak wandelen, en tussendoor probeer ik zoveel mogelijk boodschappen te voet te doen. In het voorjaar en de zomer werk ik ook best veel in de tuin. Ik heb ooit eens een bewegingscoach gehad (was een student met een afstudeerproject, ik heb daar niet speciaal naartoe gegaan), en die zei dat je eigenlijk vooral vaak moet bewegen, en dat sporten geen must is als je dat niet leuk vindt. Dat heb ik uiteraard in mijn oren geknoopt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nathalie, bewegen is goed en of dat nu stofzuigen, tuinieren of wandelen is, je moet doen waar je je prettig bij voelt, en dat er mensen zijn die overdreven veel sporten, zoals ik, is niet maatgevend. Zo heb je ook workaholics, die doen het ook anders dan de rest, en dat betekent niet dat iedereen zo moet zijn. Je coach had volkomen gelijk hoor en jij om naar zijn raad te luisteren. Lekker doen wat JIJ fijn vindt!

      Verwijderen
  9. Ik ben juist een groot fan van die sportscholen die 24 uur per dag open zijn, dan kan ik fijn voor mijn werk sporten als het bijna leeg is.
    En ik train dan nog 1x per week op mijn werk met een personal trainer (pt), totaal 4x per week. 's Avonds sporten maakt dat ik niet meer in slaap kom, ik train nu van 6 tot half 8 ongeveer.

    Ik begin op advies van pt met het kracht gedeelte omdat je na cardio daar minder energie voor hebt en dus niet meer aan spier opbouw toekomt. Je moet al verdraaid veel trainen (2x per dag) en je dieet helemaal aanpassen wil je echt zo'n ripped fysiek krijgen als vrouw.

    Ik vind een deel van de apparaten wel fijn maar omdat ik niet synchroon train en je die apparaten niet verschillend in kunt stellen kan ik een deel niet gebruiken. Ik train daarom meer met vrije gewichten en aan het kabelstation. Dat doe ik soms ook samen met mijn zoon en dat is ook wel heel gezellig.

    En ik eindig met 20 minuten cardio, ik vind roeien erg fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Wieteke, als er zo'n grote keten op een paar minuten fietsen van huis zou zijn, zou ik daar denk ik ook voor gaan vanwege de ruime openingstijden. Leuk om jouw schema te lezen en wat betreft krachttraining na cardio... ik snap dat, misschien moet ik ook de boel omdraaien! Ik heb een heel klein sixpackje en mijn armen zijn goed 'getoned' zeg je dat zo? Verder vind ik het vooral belangrijk dat ik me fit en sterk voel.

      Verwijderen
  10. Rustig aan doen als je niet lekker bent. Het kan ook een keertje te veel te worden. Ik vind het knap van je dat je het sporten al zolang vol houdt. Dat zou mij niet lukken. Ik houd van verandering. Geen vast schema.
    Ik hoop dat je je snel weer wat beter voelt. Beterschap 💐 groetjes Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, ik ben vandaag ook lekker thuis gebleven. Voel me al wat beter dan gisteren, toen was ik echt een slappe vaatdoek! Dank je!

      Verwijderen