donderdag 28 december 2023

47 van 50 - een dagje mee-eten met mij

Wat eet een vrouw van 56 met een eetstoornis nadat zij een eetbui heeft gehad? Gisteren hadden wij een heel andere dag dan normaal. Het telefoontje van vorige week dinsdag had daar alles mee te maken. 

In de ochtend hadden we een afspraak buiten de deur, die duurde van 11.00 tot 12.30 uur. Daarna een lunch bij een restaurant in de buurt. Was geen succes, eten was niet bijzonder, zelfs een beetje gewoontjes. Ik had twee bruine boterhammen met op iedere boterham een grote plak kaas. Er zaten drie blaadjes groen bij en een kerstomaat en wat mosterd. T. had iets waarvan hij de helft maar opat, de patatjes gingen wel op. 

Na de lunch ben ik gaan sporten en had T. nog een andere afspraak. Ik voelde de eetbui al hangen. En die kwam. Was niet mega, maar toch een eetbui.

Vandaag dus de boel weer even resetten, dan ziet mijn dag en wat ik eet er zo uit:

07.20 uur opstaan en ontbijt voorbereiden, lunchsalade klaarmaken, reacties op mijn blog lezen en beantwoorden, nog wat bloggen voor later


08.45 uur ontbijten  

havermoutpap  - 40 gram havermout, 3 delen water, 1 deel halfvolle melk, snufje zout, theelepel koekkruiden, paar blokjes goudrenet.


Terwijl ik eet lees ik foodblogs en zoek ik naar inspiratie voor lekkere maaltijden. Zie ik iets dan noteer ik dit in mijn Excelprogramma. 

09.15 uur naar de sportschool: sporten van 09.30 - tot 10.50 uur, dan douchen en terug naar huis

rond 11.10 thuis: spullen opruimen


11.45 uur tussendoortje  

boterham met pindakaas, beker koffie - altijd een Alisonboterham van AH en altijd pindakaas met stukjes noot.


tussen 12.00 en 14.00 uur doe ik wat boodschappen bij de Turkse super, de Lidl en AH. 


14.00 uur lunchen

grote kom salade - stronkje witlof, stukjes gekookte biet, tomaatje, wat gekookte roosjes broccoli, wat gekookte sperzieboontjes, stukjes paprika, een half gekookt ei, olie, azijn, peper en zout.

boterham - Duits Oberlanderbrood van AH met halvarine, mosterd en komijnekaas, beker thee, kopje koffie 


Na de lunch ben ik nog even naar het centrum gefietst om daar een tas met schoenen en laarsjes bij de schoenmaker af te gooien. Ze moeten verzoold, nieuwe rits, nieuw gespje en een paar waar een nieuwe hak onder moet. Die liggen dan klaar na Oud en Nieuw.


16.30 uur tussendoortje

1 beker thee, 1 appel


17.30 uur tussendoortje

1 beker thee, 1 bakje nootjes - naturel, zonder zout


 19.00 uur avondeten

kom bonensoep (T. heeft een grote pan soep gemaakt met veel groente, stukken spek en verschillende soorten bonen), 2 volkorenboterhammen met oude kaas en mosterd, bakjes sla met komkommer, schaaltje blanke vla


20.00 uur tussendoortje

1 beker thee, blokje fudge, fondantkransje


20.30 uur tussendoortje

schaaltje fruit (druiven, lychees, mandarijntje), schaaltje kwark


De dag zit erop, zonder een vervolg op de eetbui van gisteravond. Ik had nog wel eetbuidrang, maar door bezig te zijn met andere dingen (zo keek ik vanmiddag nog een aflevering van Oogappels) kon ik weerstand bieden aan deze ongemakkelijke gevoelens. Daarnaast helpt het ook om op zo'n dag na een eetbui wel lekker te eten en mezelf niet op rantsoen te zetten. Dat maakt het reptielenbrein alleen maar meer ongedurig en bozig, waardoor een volgende eetbui zich weer snel zal aandienen. 

Nog 3 blogs schrijven en dan zit mijn challenge erop! Blog 49 en 50 staan al in de steigers, alleen voor morgen, blog 48, heb ik nog geen verhaal. Maar geen zorgen, dat komt goed. Tot morgen!





34 opmerkingen:

  1. Brr voor mij even geen eetdingen lezen. Vorige week al zo misselijk en vannacht ook weel lopen spoken, zoveel maagzuur dat ik niet kon slapen. Pas begin vd ochtend kwam alles eruit en dat is dan een enorme opluchting. Ik had een afspraak voor injectie in oog maar die heeft H voor me afgezegd, kon het echt niet opbrengen 2x half uur in de auto en daar duurt het totaal ook half uurtje zonder vertraging.
    Ben om 10 weer naar bed gegaan en werd half 2 wakker, even wat gedronken en halve kop koffie die me erg goed smaakte maar toen weer naar bed en weer pas om 7 uur weer wakker.
    Geen idee waarom ik er zo snel achter elkaar last van heb, laatste keer is zeker 10 jaar geleden.
    Maar de komende dagen rustig aan en voor mij is dan het voordeel dat ik wat afval, als het meezit onder de 90 (wat zal dat veel klinken voor jou) begin vorige week was dat 91.8.
    Misschien lees ik morgen je blogje dan wel helemaal

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, wat naar allemaal! Gelukkig gaat het nu weer goed, als je koffie lust gaat het de goede kant op. Dat is mijn ervaring. Wanneer ik ziek ben smaakt koffie me nooit. Zit je broek- of rokband weer wat losser vandaag? 😉

      Verwijderen
  2. Goh, als ik lees wat je maar eet op een dag én alles er meteen weer af sport, dan begrijp ik het reptielenbrein eerlijk gezegd wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, ik snap het ook, alleen ik heb een gezond brein waar af en toe toch ook niet alles helemaal jofel is en dan krijgt het reptielenbrein de overhand.

      Verwijderen
  3. Toch lijk je je aardig goed door zo'n tegenvaller heen te slaan of lijkt dat nu opgeschreven mooier dan het is? Vandaag afspraak met vriendin heb daar enerzijds zin in, maar zie er ook tegeno, wat is een mens toch een raar wezen, he. Liefs, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Ine, de eetbuien doen me minder dan voorheen. Het is niet zo dat ik me er bij neerleg, maar wel zo dat ik op een gegeven moment stop en minder destructief ben. Ik weet zeker dat het heel leuk is als je er eenmaal bent. Zo werkt dat bij mij altijd. Geniet van je gezelschap, lekker bijkletsen, koffie of thee en wanneer je je klaar bent niet blijven hangen maar lekker terug naar huis! Fijne dag!

      Verwijderen
  4. Ik las laatst iets en natuurlijk weet ik dan niet meer waar. Het ging erover dat bepaalde dieren (welke weet ik niet meer) net zo veel eten totdat hun behoefte aan eiwit is vervuld. De totale hoeveelheid eten was niet van belang maar wel die hoeveelheid eiwitten. Eet je wel genoeg eiwitten vroeg ik me af.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Judy, ik denk dat veel dieren genoeg eten en stoppen als ze verzadigd zijn. Tijdens mijn lessen 'gewichtsconsulent' geef ik als voorbeeld altijd een leeuw die op zoek gaat naar een snack voordat ie gaat jagen voor zijn avondeten. Zo werkt alleen de mens! Ja ik denk het wel, maar ik zal het toch eens gaan meten, die eiwitconsumptie van mij.

      Verwijderen
    2. Over de behoefte aan eiwit zijn de wetenschappelijke inzichten nogal verdeeld. Veel hangt ook af van je verbruik en je leeftijd. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Ik kom volgens mij wel aan de geadviseerde hoeveelheid, misschien net iets eronder, maar niet heel veel. En ja, de wetenschappelijke inzichten verschillen, ik heb het advies van het Voedingscentrum als leidraad genomen.

      Verwijderen
  5. Beste mevrouw Niekje, wat jammer dat de challenge bijna is afgelopen. Ik lees je blogs graag. Dank je wel voor je verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het ook leuk om te doen Anoniem! En ik ga zeker door met bloggen, alleen niet meer iedere dag. Dank je wel voor je compliment!

      Verwijderen
  6. Ik lees dit met interesse en ben benieuwd hoe dit werkt. Misschien een domme vraag, maar als je een eetbui voelt aankomen, kun je daar dan bijvoorbeeld nog als het ware letterlijk voor weg lopen? Dus gauw naar buiten gaan of zo, weg bij het eten? Hoe werkt dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, ik heb weleens iets geschreven over eetbuidrang. Nee weglopen helpt niet, nagels lakken ook niet, de eetbui komt er, hoe dan ook, soms dagen later pas als alle trucjes om er niet aan toe te geven zijn opgebruikt. Pas als je een aantal keren de eetbui hebt weten te weerstaan dan is dat het nieuwe mechanisme dat in werking is gezet, dat kan je dus wel leren, maar dan is het een kwestie van doorzetten. Die eerste paar keer is het lastigst.

      Verwijderen
  7. Lieve mevrouw Niekje, jouw eetbuien zijn voor mij dieetdagen. Zelf ben ik meer een spontane eter en dat is niet goed want dan eet ik snel teveel. Gisteren had ik een hele spontane dag. Nadat we heerlijk gegeten hadden in de haven ging ik helemaal los. Het me zo goed gedaan om deze keer eens geen tapas te eten maar een heerlijk vers gevangen visje dat ik in de supermarkt helemaal los ging. Ik moest brood hebben voor de avondmaaltijd en kwam thuis met brood, drop die ik hier zo maar vond, krentenbollen voor Frits, kaas en aarbeienjam. Ik had gewoon eens zin in zoetigheid. Dat kan ik wel eens hebben, haha.
    Enne, ik ben het helemaal eens met de bovenbuurvrouw Anoniem, blijven bloggen!!!!!!. Groetjes, Ellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, ik zou willen dat ik zo spontaan kon genieten als jij, voor mij is het óf streng zijn, óf een eetbui, niets ertussenin. Ik blijf bloggen hoor, net als jij!!

      Verwijderen
    2. Nogmaals hoi Ellen, ik bedenk net dat jij je misschien vergist. Ik beschrijf in deze blog wat ik eet NA een eetbui, niet de eetbui zelf. Een eetbui zoals ik die heb heb jij niet, jij eet af en toe iets teveel, snoept iets teveel. Maar dat is geen eetbui. Tenzij je de pot jam helemaal hebt leeg gegeten, de krentenbollen allemaal naar binnen hebt gepropt en toen ook nog de kaas in een paar happen naar binnen heb geschrokt. Dát is een eetbui. Klopt het wat ik denk, of niet?

      Verwijderen
    3. Oké mevrouw Niekje, dat heb ik dan verkeerd begrepen. Ik kon het me ook bijna niet voorstellen.
      Alles wat TE is, is niet goed. Te streng niet maar TE spontaan ook niet.
      TE spontaan zorgt voor extra kilo’s en die gaan er helaas niet spontaan af, snuf, snuf. Ik doe het er maar mee.

      Verwijderen
    4. Klopt Ellen , niets met te is goed!

      Verwijderen
  8. Ik vind het super dat je dit met ons deelt. Zullen veel mensen zijn die zich hierin herkennen en volgens mij geeft dat rust.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herma, dank je. Ik hoop dat het zo werkt, ik zou dat fijn vinden. Een soort lotgenotencontact. Weten dat je niet alleen bent.

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens. Gisteren ook tijdens een afspraak met mijn vriendin besloten het zwijgen te verbreken en een heel pijnlijk taboeonderwerp aan te snijden. Dat pakte heel goed en troostend uit. Groet, Ine

      Verwijderen
  9. Fijn dat het je is gelukt om na de eetbui weer een dag te hebben waarop je normaal eet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Zo Simpel is Dan Geluk, klopt, dat zorgt ervoor dat ik weer rustig word in mijn hoofd.

      Verwijderen
  10. Vandaag wel gelezen en ook de reacties en misschien heeft Judy wel een goed punt. Zeker als ik dan lees over een half eitje 🤔 misschien krijg je dan echt te weinig binnen. Je zou het een tijdje kunnen proberen stuk boven de aanbevolen hoeveelheid eiwitten te eten, zal niet moeilijk zijn. Wie weet wat het je oplevert.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga het uitzoeken Lot, via het Voedingscentrum kan je invoeren wat je eet en wat dat aan oa eiwit oplevert.

      Verwijderen
    2. Loop je dan niet weer de kans in de 'controle-fuik' te komen? Ik schop nu misschien tegen gevoelige schenen maar ik heb het niet zo op al die controle-apps. Stappentellers, hartritmemeters, voedingsstoffenapps. En het is ook omstreden of meer eiwit of vet eten eetbuien kan voorkomen. Maar goed, uitproberen kan. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Niet meteen, dat mechanisme gaat pas na een aantal keren iets doen in werking. Ik kan het voor een paar dagen wel doen, over het algemeen eet ik iedere dag hetzelfde, behalve bij het avondeten. Maar je hebt wel een punt, want zodra mijn brein ergens iets vindt waar de focus op moet liggen gaat het meteen in overdrive en ga ik dat ene ding dan ook weer 'perfect' doen. 🙃

      Verwijderen
  11. Het kan verbeelding zijn en misschien schrijf je het nu iets anders op maar ik lees minder 'wanhoop' en boosheid na een eetbui dan een jaar geleden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had het zelf ook al een beetje in de gaten, maar je slaat de spijker op zijn kop Rianne, het voelt nu, een jaar verder, anders. En ik denk dat dit komt omdat ik er veel over schrijf op dit blog. Een soort 'verwerking', maar ook relativering. Dat, en de reacties, hebben me een heel eind geholpen. Jouw reacties ook, waarvoor dank! xx

      Verwijderen
  12. Reacties
    1. Hoi Nicky, ik denk dat het ook wel klopt. Het voelt in ieder geval minder 'paniekerig'.

      Verwijderen