maandag 25 december 2023

44 van 50 - eetherinneringen - chocolademousse

Ook al vieren T. en ik geen kerst, doen we niets bijzonders, we zorgen natuurlijk wel dat we lekker eten. Dat zijn geen traditionele kerstgerechten, maar maaltijden die we graag eten. Dit jaar eten we vandaag, eerste kerstdag, een pasta met spinazie en champignons in roomsaus en morgen eten we witlof met ham en kaas. 

Vroeger thuis stonden er wel wat klassiekers op het menu. Daarom vandaag  een eetherinnering die bij mij verbonden is aan het kerstdiner thuis. Ik weet niet of ik het me echt goed herinner, maar volgens mij aten we eerste kerstdag altijd chocolademousse als nagerecht. Op tweede kerstdag aten we ook een toetje, meestal iets met ijs, en toen de Viennetta van Ola op de markt kwam hadden wij die ook. Maar deze blog gaat over chocolademousse.

De chocolademousse werd door mijn moeder gemaakt. Mijn moeder was geen keukenprinses, maar wat ze kookte en klaarmaakte was wel altijd lekker. Zo ook haar chocolademousse. Ik denk dat ze die 's ochtends maakte. Wie het voor- en hoofdgerecht verzorgde weet ik niet, waarschijnlijk deden mijn ouders dat samen. 

Ik weet nog hoe machtig de mousse was. Dat kwam door de eieren die erin gingen. Eierdooiers met suiker schuimig geklopt, gesmolten chocolade erbij en tenslotte het stijfgeklopte eiwit. Of er ook slagroom aan te pas kwam weet ik niet, ik dacht het niet. Het was een zalig nagerecht dat werd geserveerd in mooie kristallen glaasjes met een klein lepeltje. 

De glaasjes staan nog steeds bij mijn vader in de kast en worden nu door hem gevuld met chocolademousse. Nog steeds zelfgemaakt, wel volgens een ander recept, en nu niet voor het gezin maar voor hem en zijn vriendin, want al een aantal jaren komt zij bij mijn vader eten op eerste kerstdag. En tradities zijn natuurlijk niet voor niets tradities!


24 opmerkingen:

  1. Een letterlijk zoete herinnering. 😏

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn moeder was vooral goed in kopen, niet zo in maken. Ik denk dat we het vaakst een Omelette Sibirienne aten met zon en feestdagen. Bij oma van vaderskant aten we in mijn herinnering altijd vanillevla met een halve perzik uit blik en slagroom, wel zelf geklopt met een handklopper.

    Bij ons is het niks geworden vandaag. Na ontbijt werd H minder lekker en heeft heel veel op de wc gezeten, verder niet misselijk zoals ik maar hij is nu helemaal leeg. Hij dacht aan voedselvergiftiging maar we hebben hetzelfde gegeten en ik heb niks. Begin vd middag nam hij norit en eind vd middag was ontlasting al zwart, liep dus lekker door. (sorry voor dit verhaal met kerst)
    Ik heb wel normaal gegeten maar geen diner gekookt voor mezelf, wat hapjes, wijntjes en een geroosterde boterham met beenham.
    Hoop morgen wat anders

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuke herinneringen Lot! Zo'n omelet Siberienne heb ik nog nooit op , perzik uit blik daarentegen wel, veel zelfs!
      Ik kan wel tegen een stootje hoor! Wat naar voor H. en voor jou, kerstmis een beetje in het water gevallen dus, gelukkig heb jij wel gewoon kunnen eten en was je niet ziek. Fingers crossed voor vandaag!

      Verwijderen
    2. Beterschap voor jouw man @Lot. Ik ben gisteren naar concert geweest, trof op de Dam veel drukte van toeristen, moest via de Nieuwmarkt daarheen lopen. Had me flink warm aangekleed want in kerken stoken ze niet. Maar het was mooi, ondanks dat ik niet meer geloof denk ik kan ik nog wel genieten van de magistrale klanken van kerkorgelspel. Thuis weer de top 2000 met Green Day, haha..Iets eenvoudigs gegeten en vooral veel geappt en gechat met mensen. Ineens contact gekregen met iemand van heel vroeger, ook bij haar blijkt het opgroeien in een instelling er toch wel ingehakt te hebben, net als bij mij.

      Over zoete toetjes en andere zoetigheid: ik ga even na wanneer ik nou een hekel aan zoetigheid begon te krijgen. Denk dat dit begon toen ik als tiener suiker uit koffie en thee wegliet. Vanaf toen viel me op hoe indringend zoet smaakt. Mijn moeder kreeg van een zus een heel eenvoudig recept door dat 'naamloze pudding' genoemd werd in de familie maar het moet ook een andere naam hebben. Op platte schaal lange vingers of biskwie, dan perziken of ander fruit uit blik erop, sap uit het blik erover, niet teveel, dan geklopte slagroom en dat werd later vanwege gewichtsproblemen vader Klop-Klop. Er waren allerlei varianten op. Ook heel zoet natuurlijk. Dan was er op de enkele verjaardag die we als gezin konden vieren, wel eens kwarktaart uit de springvorm, zelf gemaakt. We hadden geen oven, en maar een tafelmodel koelkast dus veel ruimte voor het opstijven was er niet. Toch hield ik toen al niet meer van zoet. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Fijn dat het concert mooi was Ine! Kwarktaart uit de koelkast maakten wij ook thuis. Die schaal met lange vingers en perziken lijkt me een echt jaren 70 nagerecht, zoiets zou bij ons ook op tafel gestaan kunnen hebben. Maar niet van zoet houden... nee, daar snap ik helemaal niets van!! 🤣🤣🤣

      Verwijderen
  3. Oh lekker chocolademousse. Ik kreeg begin jaren 90 een kookboek van Gary Rhodes met daarin een recept voor chocolademousse. Daar gaat wel room in (double cream) en dat kocht ik destijds bij M&S in Amsterdam (helaas niet meer op het vasteland) nu gebruik ik gewone slagroom. Het boek is helaas verloren gegaan bij één van de vele verhuizingen maar het recept ken ik inmiddels uit mijn hoofd. Bij gasten (of andere feestdagen) serveer ik het in kopjes met een schoteltje als een soort cappucino met een klein laagje room en wat cacao. Het is ontzettend machtig en absoluut niet te vergelijken met de industriële mousses uit de winkel hoewel de variant van Almhof lang niet slecht is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ging graag naar Den Haag voor de M&S, vooral voor het eten maar ook voor ondergoed en truitjes en andere leuke kleding. Ik heb nooit hetzelfde voldane gevoel na winkelchocolademousse als bij zelfgemaakte, die eigen mousse is zoveel lekkerder!

      Verwijderen
    2. Oh ja heerlijk dat eten in ieder geval altijd crumpets, scones en clotted cream. Kocht er ooit een prachtige jurk die ik jaren gedragen heb maar helaas verloren is gegaan bij onze laatste verhuizing. As we speak gaat Ed de 11e weer voor 2 weken naar het Lake District was een leuke bootaanbieding vanaf IJmuiden en dan is het ook niet zo ver meer naar Ambleside of Keswick.

      Verwijderen
    3. Crumpets!!!!! Lucky Ed! Jij vermaakt je dan ook wel neem ik aan, ik vind het nooit vervelend om een poosje - twee weken vind ik trouwens best lang - alleen te zijn. Wens hem fijne vakantie en zorg dat hij wat lekkers voor je meeneemt. Crumpets blijven best een paar dagen goed, kan hij in ieder supermarkt voor je kopen! 😉

      Verwijderen
  4. Wat een heerlijke herinnering,ik proef het bijna.Wij aten gisteren licht en simpel. Want als desert had ik tiramisu gekocht. De hele bak ging op.Dat was bij uitzondering eens zalig snoepen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi Izerina, lekker hoor zo'n bak tiramisu wegwerken, zou ik ook mijn hand niet voor omdraaien! Toetjes hebben altijd al een streepje voor gehad bij mij, vergeet het voorgerecht maar! 😉

      Verwijderen
  5. Ik herinner me die Viennetta ook van vroeger. Ons familie kerstdiner was, toen ik klein was, altijd bij een tante. Maar ik kan me weinig herinneren van die diners. Later, toen mijn zusje en ik al het huis uit waren, verdeelden we de taken: mijn moeder het hoofdgerecht, mijn zusje het voorgerecht, en ik maakte het toetje. Ik herinner me vooral dat ik ooit een Charlotte Russe maakte met een strik eromheen. Chocolademousse herinner ik me alleen uit de winkel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo'n Charlotte heb ik ook ooit gemaakt. Was leuk om te maken en lekker, ik maakte het niet volgens traditioneel recept maar met ingrediënten voor een chipolatapudding. Toen mijn moeder overleden was en ik weer in NL woonden zorgden mijn vader voor een veel-gangen-kerstmenu voor mij, nare ex en mijn broer. Dat hebben we jaren gedaan, later ook nog zonder nare ex en met lieve man. Nu doen we dat niet meer. Mijn vader viert het gezellig met zijn vriendin, die komt bij hem eten.

      Verwijderen
  6. Mmm, chocolademousse ... dat is hier ook altijd een hit.
    Wij aten gisteren bij mijn broer met zijn en ons gezin. Heel gezellig maar zoals altijd veel te veel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vandaag beetje uitbuiken en stukje fietsen misschien Myriam?? 😉

      Verwijderen
    2. Stukje fietsen? check!
      Uitbuiken? Niet echt. Straks naar Callantsoog voor een heerlijk diner bij Bistro Zeelandia.

      Verwijderen
    3. Ik heb zelf vanmorgen een heel stuk gefietst, in het zonnetje, was heerlijk. En dat uitbuiken doen jullie vast wel een andere keer. Eet ze straks!

      Verwijderen
  7. Jammer dat het recept verloren is gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marlien, ja, een beetje wel, maar ik vond gelijksoortige recepten op internet en het is een vrij klassieke Franse chocomousse. Zelf gebruik ik wel slagroom als ik het maak en minder eieren. En een scheutje drank want er eten nooit kinderen mee! 😉

      Verwijderen
  8. Chocolademouse is niet aan mij besteed. Ik ben geen chocolade-liefhebster. Wij aten thuis met kerst altijd pudding met koekjes (Maria-kaakjes, custerd, laagje hagelslag en repeat). Of Saroma-pudding. Brrrrr...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, ik ben ook niet meer zo'n chocoladefan als ik vroeger was. Saromapudding vond ik vroeger ook lekker.... wat hebben kinderen toch rare smaakpapillen!!

      Verwijderen
    2. Hihi, toevallig gisteren alle smaken saroma (nu dr Oetker) gekocht, uit puur jeugdsentiment.

      Verwijderen
    3. Ik hoop dat het je smaakt Marlien, maar ik denk dat je zelf veel lekkerder puddinkjes kan maken. Ik ben fan van chipolatapudding, heb ik lang niet gemaakt maar als ik het maakte was ie altijd heel erg lekker! Net als mijn bitterkoekjespudding, griesmeelpudding en chocoladebavarois. Dit weekend ga ik een appel crumble maken.

      Verwijderen