zaterdag 2 december 2023

21 van 50 - op mijn bord in week 48 / 2023

Het is nu winter in onze keuken en koelkast. Er zijn stoofpeertjes gemaakt, we aten zuurkool met worst en er stond erwtensoep op het menu. Deze gerechten pasten goed bij het weer van de afgelopen week.


zondag 26 november

aardappelgratin, witlofsla, broccoli


maandag 27 november

pasta met spinazie en champignons, sla en broccoli


dinsdag 28 november

vegetarische erwtensoep, bruin zuurdesembrood met casselerrib en komkommer


woensdag 29 november

roti, ei in kerriesaus, gewokte sperzieboontjes en taugé


donderdag 30 november

zuurkool, aardappelgratin - stoofperentrifle met kruidnootjes


vrijdag 1 december

loempia


zaterdag 2 december

bami met veel groente en een schep pindasaus


We gaan nog meer lekkere winterse gerechten eten de komende tijd. Op dinsdag staat er rodekool op het menu, T. maakt altijd een grote pan zodat we een aantal porties kunnen invriezen. Stoofpeertjes waren al klaar en ingevroren.



14 opmerkingen:

  1. Was dat donderdag menu van het etentje? Toetje lijkt me heerlijk. Maar de combi zuurkool en gratin zou ik zelf niet bedenken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, klopt. Ja, zo'n gratin zou je er niet bij bedenken, snap ik. De gratin was tussen stevig en puree in, en met een lekker korstje. Daardoor ging het goed samen. Het toetje was ook lekker en doordat er wat over was nam ik nog een portie en toen was het in mijn hoofd al mis, eetregel gebroken! De rest weet je.

      Verwijderen
  2. Heerlijk,die winterse gerechten. Hier vaak voor de lunch van die voedzame wintersoepen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben dol op winterse soepen Izerina! Ze zijn ook niet moeilijk te maken en je kan er alles in doen en er dus alle kanten mee op. Wij bewaren altijd ons groente-afsnijdsel in een zak in de vriezer. Daar koken we dan bouillon van, soms vega, soms met schenkel en mergpijp of met kip (kan ook met de botten van afgekloven poten). Alles wat kan gebruikt worden wordt hier in huis gebruikt!

      Verwijderen
  3. Heerlijk! Behalve de zuurkool. :) Ik maak ook altijd grote hoeveelheden en vries in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, met een klein huishouden maak je toch vaak meer dan een portie, wij met ons tweetjes ook. En dus hup de vriezer in, ook handig op dagen dat er weinig tijd is!

      Verwijderen
  4. Loempia. Eet je dan alleen loempia of nog iets erbij? Rijst of noedels of zo? Lekker sausje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, deze keer niet, maar meestal wel. Atjar en zoetzure komkommertjes. Nu alleen wat sambal en ketjap. De loempia was onderdeel van de eetbui 😖.

      Verwijderen
    2. Hoezo onderdeel van de eetbui? Er staat toch niks anders bij vrijdag?

      Verwijderen
    3. Klopt, de eetbui begon op donderdagavond en ging vrijdagmiddag door. Ik heb niet opgeschreven wat ik tot het avondeten allemaal op heb. Normaal eet ik dus een maaltijd met gezonde dingen, deze loempia past daar niet in en was onderdeel van de eetbuidag. Toen ook nog ijs gegeten, met slagroom. Normaal doe ik dat op zaterdagavond, maar dat heb ik gisteren niet gedaan. Ik had er geen eens trek in!

      Verwijderen
    4. Ah, OK. Nu snap ik ook waarom je er een pesthumeur aan overhield. Eén dag het reptielenbrein op bezoek brengt je al uit je evenwicht maar het beest had niet genoeg aan één dag. Het ging dus gewoon door. Zo jammer dat je die eeuwige strijd moet voeren. Ik stuur je een virtuele knuffel.

      Verwijderen
    5. Dank je wel voor die knuffel Myriam, lief!

      Verwijderen
  5. Ik ben benieuwd over de ei in kerriesaus. Hoe maak je? Het lijkt me heel lekker met sperziebonen en roti!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Anoniem, het is mijn vegetarische versie van kipkerrie met roti. Ik eet dan een gekookt ei, op mijn bord snijd ik dat in 4 stukjes en dan meng ik het door de kerriesaus die ik erbij schep. Dan stuk rotiplaat afscheuren en het ei ermee oplepelen.

    BeantwoordenVerwijderen