dinsdag 25 juni 2024

meer dan


duizend

Vorige week heb ik voor het eerst een keer meer dan duizend lezers op één dag op mijn blog gehad! Whoop whoop! Wat veel!

Ik vind dat natuurlijk hartstikke leuk. Maar het waren er lang veel minder en ook toen schreef ik mijn stukjes met plezier. 


begrip

Zoveel lezers die weten wat ik meemaak, waar ik over pieker, wat ik iedere week eet en hoe een werkdag eruit kan zien. Daarnaast is mijn missie om meer bekendheid te geven aan eetstoornissen bij senioren ook steeds succesvoller door de hoge aantallen lezers. En misschien is er daardoor meer begrip. 


reacties

De reacties die ik ontvang waardeer ik. De vragen die gesteld worden begrijp ik.  Ik zal altijd antwoord geven op de reacties en vragen. Deze  interactie maakt dat het bloggen een echte hobby is geworden. Daarnaast heb ik door de commentaren die geplaatst worden ook heel veel leuke nieuwe contacten gelegd met lezers en medebloggers.


toekomst

Ik ben nog steeds aan het nadenken over de toekomst van mijn blog. Ik weet namelijk nog niet in welke vorm ik doorga. Dagelijks bloggen is te veel, dat lukt me een aantal weken achter elkaar, maar niet voor langere tijd. En toch vind ik dat wel het leukst. Ik kom er nog op terug in mijn blog op vrijdagavond.


maandag 24 juni 2024

Bakkeveen


ambitie

Radio1 rapporteerde op maandag 17 juni over het dorp Bakkeveen. Astrid Kersseboom sprak met een huisarts uit dit dorp dat de ambitie heeft om het gezondste dorp van Nederland te worden. 

In het interview legde de huisarts uit dat er goed gekeken is naar de zogenaamde 'blauwe zones' waar de mensen gezond oud worden. Een mooi streven. In hetzelfde programma ging het over de gezondheidsramp die in de maak is. 


80%

Ik heb het idee dat het dweilen met de kraan open is. Aan de ene kant zijn er initiatieven en programma's om mensen gezond te maken, aan de andere kant liggen de winkels nog steeds voor 80% vol met ultrabewerkt voedsel en wordt er veel reclame voor ongezonde happen gemaakt. 


winst

Ik vraag me af of het tij nog te keren is. Ik denk het niet. In ieder geval niet zolang de grote voedingsmiddelenbedrijven niet meewerken en uitsluitend hun eigen winst belangrijk vinden. En dat dan onder het mom dat we allemaal heel goed weten wat goed voor ons is en wat niet, dat we keuzevrijheid hebben en dat we zelf verantwoordelijk zijn voor wat we in onze mond stoppen.


verslavend

Maar zo simpel is het niet. Producten zijn zo ontworpen dat ze verlangen opwekken. Hoewel het lijkt alsof dit verlangen spontaan ontstaat, is het in werkelijkheid zorgvuldig gecreëerd om een verslavend effect te bewerkstelligen.


bewegen

Daarnaast moeten we ook allemaal meer bewegen. Uit cijfers  blijkt dat we juist minder zijn gaan bewegen. Met de plannen voor een verhoogd btw tarief op onder andere sportschoolabonnementen en toegangskaartjes voor het zwembad is de kans klein dat hier binnenkort verandering in komt.

In het Friese dorp hebben ze dus grootse plannen. Ben zo benieuwd of het ze gaat lukken daar in Bakkeveen!



zondag 23 juni 2024

op mijn bord - week 25 / 2024


We hebben een lekkere eetweek achter de rug, alles vers gemaakt want de voorraad in de vriezer is zo goed als op. 


maandag 17 juni 

pasta - spinazie en champignons in room - groene salade met tomaat en komkommer


dinsdag 18 juni

wraps met kip en groente - sla - broccoli


woensdag 19 juni

eieren in pittige saus - gewokte spitskool, taugé en wortel - rijst - zoetzure komkommer


donderdag 20 juni

gebakken aardappels - gevulde salade


vrijdag 21 juni

gepofte aardappel - tonijnsalade - broccoli - sla met tomaat en komkommer


zaterdag 22 juni

gewokte groente - zilvervliesrijst - gekookt ei - pindasaus


zondag 22 juni

crunchwrap met kikkererwten, tomaat, feta, olijven en rucola - broccoli - sla met komkommer en ei


Volgende week wordt het dan eindelijk zomerweer, de temperaturen die nu voorspeld worden zijn op een paar dagen boven de 25 graden. Dat vraagt om lekkere lichte maaltijden!




zaterdag 22 juni 2024

zo was mijn week - 25 / 2024


zondag 16 juni

We gaan richting de langste dag van het jaar, goed te merken, behalve aan de temperatuur. Vanmorgen was het in huis 18,5 graad. Net zoals iedereen mopperen wij er ook over.  Na het sporten ga ik nog even naar de bieb om een boek in te leveren. De rest van de dag ben ik thuis en heb ik gelezen en geblogd. 

Ik ben aan het uitzoeken hoe ik fatsoenlijke foto's kan plaatsen. In de huidige vorm vind ik het er dan niet meer mooi uitzien en daarom doe ik het tot nu toe nog niet. Misschien verander ik het thema van de blog.  Ik ben nog aan het experimenteren en zolang ik niet tevreden ben verandert er niets. 


maandag 17 juni

Op school een drukke dag, dat zal de komende weken zo blijven want in deze periode zijn we bezig met afronden van het schooljaar maar worden er ook volop voorbereidingen getroffen voor het komend schooljaar.


dinsdag 18 juni

Een mens vergadert wat af. Vandaag hebben we een teambijeenkomst waarin we met elkaar de  teamplannen voor komend schooljaar vaststellen. Een nuttige en gezellige ochtend deze keer. 

Zo'n ochtend verloopt als volgt. Allereerst bespreken we met elkaar de resultaten uit het onlangs afgenomen medewerkerstevredenheidsonderzoek, daarna de JOB monitor. Ook krijgen de we uitslag van het Inspectiebezoek uitgereikt en lezen we de hoofdpunten met elkaar door.

Vervolgens gaan we in drie groepen uiteen om deze drie documenten te analyseren en daar een aantal aanbevelingen en verbeterpunten uit te halen. Die worden op drie grote flipovervellen gezet en toegelicht per groep.

Tenslotte stellen we weer met het hele team een top vijf samen. Deze vijf onderwerpen zijn onze speerpunten voor komend jaar. Die vijf onderwerpen moeten dan volgens het SMART principe worden uitgewerkt en komen dan in ons teamplan. Teamplan is onderdeel van het schoolplan en dat is weer onderdeel van het strategisch meerjarenplan van onze organisatie. 


woensdag 19 juni

Geen bijzonder dag vandaag. Ik zit lekker in mijn werk, ga sporten en eind van de dag kan ik nog even op ons terras zitten. Ik lees nog wat blogs en de krant en geniet van het laatste beetje zon dat er nog is. 


donderdag 20 juni

Tussen de middag lunch ik thuis, daarna ga ik naar een locatie in mijn woonplaats, 20 minuten fietsen, voor een grote bijeenkomst met andere mbo-scholen. Thema is 'ondersteuning en begeleiding' om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Er zijn allerlei initiatieven en projecten in onze regio. Tijdens deze bijeenkomst brengen we in kaart wat alle scholen al doen, wat we van elkaar kunnen leren en hoe we onze ondersteuning kunnen optimaliseren. Ook worden er nieuwe contacten gelegd en plannen gemaakt. 't Is  behoorlijk inspannend en wanneer ik om zes uur thuiskom ben ik afgepeigerd. 


vrijdag 21 juni

Ik ben vrij vandaag, ik heb een dag seniorenverlof! Volgende week heb ik nog zo'n dag, dan zijn ze voor dit schooljaar weer op.

Ik begin mijn dag op de sportschool.  Ik fiets eind van de ochtend nog even naar de markt en de bibliotheek om twee nieuwe boeken op te halen.  's Middags regent het en blijf ik verder thuis. Ik kijk een mooie film die ik eergisteren op BBC2 opnam. Zo'n dag helemaal voor mezelf is echt lekker.


zaterdag 22 juni

Na het sporten heb ik een afspraak met een vriendin. We drinken koffie in de stad. Op de terugweg ga ik naar een grote Aziatische supermarkt. Ik kom met een volle tas weer buiten, onze voorraad Aziatische spullen is weer aangevuld. 

's Middags ruim ik wat op in huis en maak ik een pot zoetzure groente, op dezelfde wijze als de komkommer maar nu met paprika, wortel, rettich en ui.

Ik vermaak me verder met een mijn boek: Juli Zeh - Corpus Delicti. Ik heb meerder van haar boeken gelezen en vind haar een goede auteur. Ook dit boek is mooi. 

De zon schijnt in de namiddag en het beddengoed dat al een poosje buiten hangt droogt uiteindelijk toch nog. Morgen nog een dag weekend en dan nog maar drie weken naar school voor de zomervakantie begint. 

vrijdag 21 juni 2024

verlof

Vanaf 52 jaar krijgt een werknemer in het mbo-onderwijs een dag per jaar 'seniorenverlof'. Vanaf 56 is dit anderhalve dag per jaar.

Opsparen is niet de bedoeling, de dag moet in het schooljaar waarin deze is uitgekeerd ook worden opgemaakt. Ik heb dit nooit gedaan, onder andere door corona. Vorig jaar sprak ik met mijn teamleider af dat ik ze met terugwerkende kracht nog mag opnemen. Vandaag was ik vrij, lekker aan het einde van de week in een heel drukke periode. Volgende week vrijdag ben ik weer vrij. Ik hoop alleen dat het dan beter weer is dan vandaag. 

Het is lekker hoor zo'n dag, ik zou er best aan kunnen wennen!



donderdag 20 juni 2024

wel of niet?


vraag

In de serie Op de spoed wordt regelmatig aan patiënten op de afdeling SEH gevraagd of ze gereanimeerd willen worden of niet. Het is natuurlijk een logische vraag, maar het viel me op dat veel mensen er toch door overvallen worden. 


bed

Wanneer je op de spoedeisende hulp bent, heb je waarschijnlijk andere zorgen dan nadenken over reanimatie. Het kan zijn dat je niet in staat bent helder na te denken door de pijn, nervositeit en angst. Misschien kun je niet overleggen met een dierbare op dat moment en moet je zo'n moeilijke beslissing in je eentje maken. Dat is ingewikkeld.


reanimeren

Toch is het een belangrijke vraag, en iedereen zou hier al over nagedacht moeten hebben voordat het nodig wordt deze vraag te stellen. Het heeft mij aan het denken gezet. Ik heb nog geen antwoord. Ik zal het ook aan mijn vader en partner vragen. Ze hoeven mij geen antwoord te geven, hoewel ik dat natuurlijk wel zou waarderen, maar ik wil dat ze er in ieder geval over nadenken als ze dat nog niet hebben gedaan.


Lees hier meer: Ik wil nadenken over reanimatie | Thuisarts.nl



woensdag 19 juni 2024

minder zout


Nierstichting

Al vaker nam ik me voor om minder zout te gebruiken. Dat bleef dan bij een voornemen. Nu ga ik het echt doen. Ik las onlangs een post van de Nierstichting op Instagram waarin het ging over zout en hoeveel zout we nodig hebben en dat de meeste mensen teveel zout binnen krijgen. 


smakeloos

In mijn havermoutpap gaat altijd een flinke mespunt zout. Ik heb het wel eens zonder zout gegeten en dat vond ik erg smakeloos. Zelfs met rozijnen en appel of ander fruit vond ik er zonder zout geen klap aan. Ik doe ook altijd een specerijenmengsel in mijn pap maar ook dat is niet voldoende om het echt smakelijk te maken. De flinke mespunt is een klein snufje geworden maar echt lekker vind ik het nog niet. Volgens mij moet ik er gewoon aan wennen dus ik zet even door.


salade

Ik strooi ook altijd kwistig met zout over mijn lunchsalade. Naast peper, olie en azijn maakt het de salade lekker. Om mijn zoutinname te verminderen eet ik mijn lunchsalade nu zonder zout. Wel voeg ik verse oregano en tijm uit de potten op het dakterras toe. Of ik snij wat blaadjes munt fijn, of ik neem een ander vers of gedroogd kruid voor wat meer smaak.


avondeten

's Avonds koken we vrijwel altijd zonder zout en we voegen dit aan tafel pas toe. Ik ben nu bezig om dat niet of minimaal te doen en het zout te vervangen door kruiden en specerijen. Zo is broccoli zonder zout prima te eten, maar wordt lekkerder met wat nootmuskaat. Komijn en kaneel zijn ook lekkere smaakmakers.

Wanneer ik in de kruidenla van ons kookeiland kijk zie ik nog veel meer smaakmakers die geen zout bevatten en de smaak van een gerecht wel omhoog halen. Citroensap is ook zo'n smaakversterker en citroenen hebben we altijd in huis. 



dinsdag 18 juni 2024

eetherinneringen - yoghurt en vanillevla


yoghurt

Bij ons thuis werd er na een warme avondmaaltijd altijd een toetje gegeten. Op gewone doordeweekse dagen kregen we yoghurt. Halfvolle yoghurt. Daar mocht dan een schepje suiker in omdat wij kinderen het anders te zuur vonden. 

Ik herinner me ook dat er druppels aan toegevoegd werden; mijn moeder noemde het 'zes uit de fles'. Mijn broer, die al kon tellen, telde de zes druppels in de yoghurt. Ik vermoedde dat het levertraan was, maar mijn vader herinnerde zich dat het druppels van heilbotolie waren.

Mijn moeder maakte ook wel hangop van de yoghurt. Daar ging dan iets bij zoals rabarbermoes of een andere fruitmoes. Ik vond die dikke yoghurt heel lekker. Ik maak nog steeds hangop, nu van yoghurt en kwark en eet dit iedere avond voor ik naar bed ga.


vla

Mijn vader at nooit yoghurt, hij vond dat niet lekker. Voor mijn vader werd er vanillevla gekocht. Als kind vond ik het normaal dat hij iets anders toe at dan wij. Nu vind ik dat eigenlijk heel raar. Maar goed, zo ging dat. Soms kregen wij een beetje van papa's vla bij onze yoghurt, dat was lekker en helemaal als er ook nog limonadesiroop bij ging. Dan heette het vlaflip.

Mijn vader eet overigens nog steeds dagelijks een bakje vla toe. Ik doe dat nu ook, behalve op zaterdagavond, dan eet ik ijs met slagroom én advocaat!



maandag 17 juni 2024

blogrol

lijst

De oplettende lezer zal het gezien hebben, sinds zondag staan er op mijn website ook links naar andere blogs. Deze links staan rechts op mijn pagina in de zogenaamde blogrol. Dit zijn blogs die ik volg. Ik ben nog niet klaar met het toevoegen van alle blogs die ik volg, dat zijn er namelijk nogal wat. Ik de komende periode zal ik deze lijst aanvullen.


service

Ik vind bij anderen zo'n blogrol wel handig. Zo kom ik ook nog op blogs die ik normaal gesproken niet volg maar waar ik wel af en toe een kijkje neem. Het leek me een goed idee om deze service ook aan mijn lezers aan te bieden.


volgorde

Als het goed is dan zijn de blogs steeds zo gerangschikt dat de meest recente automatisch bovenaan staat. Ik heb geen specifieke volgorde in gedachten gehad bij het samenstellen van de bloglijst; ik ben gewoon van boven naar beneden door mijn verzamelingenlijst gegaan.



zondag 16 juni 2024

op mijn bord week 24 / 2024

Ondanks het minder mooie weer eten we geen zware kost meer. Deze week heb ik twee keer gekookt, T. maakte de rest van het eten.


maandag 10 juni

soto ajam - zilvervliesrijst - zoetzure komkommer


dinsdag 11 juni

snijbonen - aardappelpuree - varkenswang - sla met komkommer


woensdag 12 juni

courgette en champignons en aardappel stoofje -  sla met tomaat en komkommer


donderdag 13 juni

boerenomelet - brood - sla met tomaat en komkommer


vrijdag 14 juni

Turks fetabroodje met extra feta, olijven en tomaat - coleslaw - groene sla


zaterdag 15 juni

crunchwrap met cottagecheese, tomaat, olijven en uit - broccoli - wortelsalade - groene sla


zondag 16 juni

groente uit de wok - zilvervliesrijst  - omeletreepjes - pindasaus


Aankomende week staan er tuinbonen, pasta en een wokgerecht op de planning. Misschien ook een zomerse gevulde salade, maar dat hangt nog van het weer af.



zaterdag 15 juni 2024

zo was mijn week - 24 / 2024


zondag 9 juni

Ik pak mijn weekverslag weer op. Voortaan online op zaterdagavond om 21.00 uur. Dan kan ik er op zaterdag nog wat aan sleutelen voordat ik het publiceer.


maandag 10 juni

Het regent pijpenstelen, ik moet mijn regenpak aan. Aan het eind van de werkdag is het even droog en fiets ik in het zonnetje naar huis. In het weekend heb ik kippenbouillon getrokken van een kippenbout, ui, knoflook, gember en citroengras. T. maakt met deze bouillon soto ajam, een Indonesische kippensoep. Die eten we 's avonds met rijst en zuur van komkommer. 


dinsdag 11 juni

Ik heb mijn functioneringsgesprek. Ik ben niet zenuwachtig want ik weet dat ik mijn werk goed doe. Zou dat niet zo zijn dan had ik dat al gehoord. Het is een prettig gesprek waarin mijn teamleider en ik terugblikken maar ook vooruit kijken. Ik heb wat wensen en die worden besproken. Ik krijg een positieve beoordeling. 


woensdag 12 juni

Voor de deur stap ik op mijn fiets maar blijf haken met mijn broek aan mijn fietstas. Hoe het precies ging weet ik niet, maar  een tel later lig ik op de stoep en mijn fiets ligt over mij heen. Mijn been zit er op een rare manier tussen en het lukt me niet om overeind te komen. Ik krijg hulp van een man die op het moment dat ik viel zijn werkbus in de straat parkeerde. Eén been zit onder de blauwe plekken.


donderdag 13 juni

Vandaag was er op school een ontwikkelmiddag, iets dat een paar keer per jaar voorkomt in de onderwijswereld en ook wel bekend staat als een studiedag. Soms is het leuk en leerzaam, soms is het niet meer dan oude wijn in nieuwe zakken, en soms is het gewoon onzin die niets bijdraagt aan het onderwijs, maar waar wel flink aan verdiend wordt door bepaalde bureaus of organisaties. Helaas was de ontwikkelmiddag van vandaag van de laatste soort en er staan nog drie van zulke middagen op het programma.


vrijdag 14 juni

Het is weer vrijdag, altijd een rustige dag op school. Nu is het zelfs nog stiller, aangezien er in deze laatste weken bijna geen studenten meer zijn. Ze zijn allemaal bezig met hun stage, nu hun schoolwerk afgerond is. Ze maken stage-uren om nog voor de zomervakantie af te kunnen studeren. Dit geeft iedereen de tijd om alvast voorbereidingen te treffen voor het volgende jaar. 

Vandaag heb ik veel administratieve taken en een uitgebreid overleg met mijn teamleider om een vergadering waar we samen naar toe gaan voor te bereiden.  Na de lunchpauze rond ik een paar zaken af, daarna ga ik weg en fiets ik via de markt naar huis.


zaterdag 15 juni

Om zeven uur hoor ik de regen op het dak en tegen het schuine raam op onze slaapverdieping. Ik heb zin om me nog eens om te draaien maar sta toch op. Na een eetbui gisteravond is  het nodig om te compenseren en moet ik dus naar de sportschool. 

Dat gaat gelukkig goed, ik heb voldoende energie en het is bovendien gezellig. Ik klets met wat mensen en kom energiek thuis. Ik heb weer ook 'schone lei' gevoel en zin in de rest van de dag. Ik draai een paar wassen die wonder boven wonder wel buiten kunnen drogen. Tussen de buien door fiets ik naar de Turkse super, de Lidl en AH. 

's Middags blijf ik thuis. Ik maak  zuur van komkommer en ui, losjes gebaseerd op dit recept.  Ik kookte een stuk gember mee, wat foelie en een spaanse peper voor wat pit.

Ik blog wat, ik lees wat en ik kijk een paar aflevering van op de spoed. Ik ben erg onder de indruk van de mensen  in deze documentaireserie en bewonder wat ze allemaal doen en hoe zorgzaam ze zijn voor de patiënten.  's Avonds kijken we ronde een van Twee voor Twaalf.



vrijdag 14 juni 2024

fietshelm


toeval

Het is puur toeval maar ook Nicole van Huisvlijt schreef vandaag een blog over fietshelmen. Mijn blogje stond al in de steigers om vanavond online te gaan. Dit is wat ik deze week schreef.

normaal

Twee maanden geleden kreeg ik van T. een fietshelm. Het was naar aanleiding van een artikel in het ledentijdschrift van de ANWB, de Kampioen. Ik was toen al een tijdje van plan om er eentje aan te schaffen maar stelde het steeds uit.

Waarom? Ik denk dat het komt omdat ik het een beetje vreemd vond om een fietshelm te gaan dragen. Toch is het eigenlijk raar, want ik vond het heel normaal toen mijn vader een fietshelm kocht, ik vind het normaal dat collega's een fietshelm dragen, en als ik wielrenners zie, hebben ze altijd een helm op, wat ik ook volkomen logisch vind.

druk

Het verkeer wordt drukker en drukker. Oók op de fietspaden waar de fatbikes, e-bikes en bakfietsen steeds meer ruimte opeisen. Als fietser op een gewone fiets moet je enorm alert zijn, je wordt soms bijna omver gereden door de andere weggebruikers.

Ik bezit twee fietsen: een damesfiets voor dagelijks woon-werkverkeer en lokale boodschappen, en een herenfiets met 12 versnellingen voor de langere afstanden die ik soms moet of wil afleggen.

altijd

Aanvankelijk droeg ik mijn helm alleen als ik op mijn herenfiets reed, maar nu ben ik zo aan de helm gewend dat ik hem altijd draag tijdens het fietsen. In het begin voelde ik me wat ongemakkelijk; met een fietshelm zie je er immers niet op je charmantst uit, hoe stijlvol de helm ook mag zijn. Bovendien val je op in het verkeer omdat maar weinig mensen een helm dragen. Het zijn voornamelijk ouderen en jonge kinderen die je met een helm op ziet fietsen.

In het buitenland is het dragen van een fietshelm heel gebruikelijk, en toen ik in de jaren '80 en '90 in Londen woonde, fietste ik ook veel. Ik droeg altijd een helm, omdat dat daar destijds al normaal was.


donderdag 13 juni 2024

eetherinneringen - brood

volkoren

Vroeger aten we doordeweeks volkorenbrood van de lokale bakker. Het was een groot brood met een lekkere knapperige korst. Er ging een stuk groen papier omheen dat werd dichtgeplakt met een plakbandje. Destijds werd alleen gesneden brood in een plastic zak verpakt. 

's Ochtends sneed mijn vader zelf de boterhammen, die altijd dikker waren dan de machinaal gesneden bammen. Ik weet niet precies hoeveel broden we elke week gebruikten of wie doordeweeks het brood kocht – waarschijnlijk mijn vader op weg naar school – maar dit vokorenbrood was altijd aanwezig in onze broodtrommel. 

Ik heb er goede herinneringen aan, vooral aan een heel verse boterham met pindakaas van AH.


witbrood

Op zaterdagochtend mochten mijn broer en ik, alleen of samen, brood halen. In het weekend aten we niet alleen volkorenbrood maar ook witbrood, vaak knipwit en soms tijgerwit. Dit witbrood was bedoeld voor zaterdagmiddag en -avond en zondagochtend. Op zaterdagavond maakten we er wel eens tosti's mee. In de zomer aten we het brood met geprakte aardbeien en suiker. Zondagochtend werd het witbrood gegeten met een gebakken of gekookt ei, of geroosterd met boter en bruine basterdsuiker.


dubbeltje

Brood halen bij de bakker was altijd een leuk, vooral toen ik nog erg jong was. We mochten namelijk van ons zakgeld een dubbeltje uitgeven aan snoep. De bakker had dozen vol salmiakknotsen, dropsleutels, zakjes zwartwitpoeder, spekken en schuimblokken. Schuimblokken waren mijn favoriet; ik wachtte met het opeten van mijn traktatie tot ik thuis was, omdat ik het toen al niet prettig vond om op straat te eten.


nu

Ik eet zelden witbrood, ik vind er niets aan. Stevig volkorenbrood of roggebrood vind ik veel lekkerder. Er zijn echter uitzonderingen, zoals wanneer ik op vakantie ben in Frankrijk. Dan geniet ik soms van een vers stuk baguette bij een salade, of beleg ik het met brie en komkommer, een combinatie waar ik dol op ben. Of ik neem bij het ontbijt een pain au chocolat, niet echt te vergelijken met een witte boterham maar wel een heerlijke lekkernij!



woensdag 12 juni 2024

bespaarjaar update

oud

Ik schreef al eerder dat ik een bespaarjaar heb ingelast. Niet omdat het financieel nodig is, maar omdat ik nog voldoende kleding in de kast heb hangen en liggen. Van sommige kledingstukken weet ik niet hoe lang ik ze al heb, maar deze week realiseerde ik me dat er twee tunieken zijn die ik al lange tijd bezit. Eentje droeg ik er namelijk naar de bruiloft van een collega van mij en deze week is hij tien jaar getrouwd. En zo zijn er nog wat dingen die al heel veel jaar meegaan. Ze slijten niet snel omdat ik ze niet vaak aanheb.


5 maanden

Inmiddels zijn er ruim 5 maanden voorbij en heb ik nog steeds geen uitgaven gedaan in de categorie kleding, schoenen en accessoires. Ik heb ook nog geen moment iets nodig gehad óf graag willen kopen. 


kledingwissel

Het is nog niet nodig om een kledingwissel te doen en mijn voorjaarskleding om te ruilen voor zomerkleding. Ik heb de afgelopen dagen zelfs nog handschoenen aan op de fiets. Ook draag ik nog steeds vrij dikke panty's want de meeste dagen is het voor blote benen nog veel te koud. Ik ben vergeten welke zomerkleding ik heb dus straks als ik de opbergers tevoorschijn haal is het weer net alsof ik in mijn eigen kast ga shoppen!


dinsdag 11 juni 2024

waarom het niet meer lukt

eerste keer

Veel mensen zullen dit herkennen. Je eerste dieetpoging was de meest succesvolle. Daarna ging het steeds moeizamer en vlogen de kilo's er niet meer zo snel af als de eerste keer.

Het reptielenbrein is het oudste en meest instinctieve hersendeel. Het reguleert primaire instincten zoals voortplanting, overleven, stress en angst en vormt voor een belangrijk deel je onderbewuste systeem. 

Bij je eerste lijnpoging is dit reptielenbrein nog niet alert, al merkt het wel dat je minder eet, dat er minder brandstof ingenomen wordt, maar het slaat nog geen alarm en ervaart geen stress.

herhalen

Hoe vaker je het lijnen herhaalt, hoe bewuster het reptielenbrein wordt van het tekort in je lichaam. Het reptielenbrein gaat tegenstribbelen want het weet inmiddels dat dit tekort aan voedsel nog wel even kan duren. 

Voor jou wordt het steeds moeilijker om een salade te kiezen in plaats van een bagel met roomkaas en zalm. Lastig om dat glas wijn en die chipjes te laten staan en water en wat worteltjes te nemen. Je reptielenbrein probeert je immers over te halen om meer calorieën te nemen, het wil overleven.

cirkel

Dat het moeilijk wordt om calorierijke hapjes en drankjes te laten staan heeft niets te maken met wilskracht; het is je reptielenbrein dat stress ervaart en je aanzet tot het aanvullen van tekorten. Het is niet ongewoon dat je dan bezwijkt en dat er dan een eetbui volgt op zo'n spaarzame periode. Je denkt "Stik maar, morgen weer een nieuwe dag !"  en je laat het lijnen even voor wat het is. Tot je weer klaar bent voor een nieuwe poging.

En zo ontstaat er een vicieuze cirkel: eetbui -> compenseren -> restrictie -> eetbui -> compenseren -> restrictie -> eetbui ......

Je reptielenbrein trapt er natuurlijk niet steeds weer in en zorgt er keer op keer voor dat je  behoefte krijgt aan calorierijk eten zodat de machine kan blijven lopen.



maandag 10 juni 2024

financieel onafhankelijk

achttien

Toen ik achttien was ging ik naar Londen en werd ik au pair. Vanaf dat moment was ik voor het eerst grotendeels financieel onafhankelijk. Ik kreeg een kleine vergoeding voor mijn werk als au pair, wat volgens mij ongeveer 50 Britse pond per week was. In het weekend werkte ik in een kledingwinkel en af en toe stortten mijn ouders ook nog wat geld op mijn rekening.

werken

Na dat jaar als au-pair heb ik altijd mijn eigen geld verdiend. Eerst heb ik een paar jaar in Londen gewerkt, eenmaal terug in Nederland werkte ik hier ook en zelfs toen ik mijn studie aan de lerarenopleiding volgde werkte ik overdag fulltime. Ik was toen nog met nare ex die zelf geen geld verdiende en op mijn zak teerde, dus ik betaalde alles. Sparen lukte in die tijd niet, dat ben ik later pas gaan doen.

thuis

Als vrouw vind ik financiële onafhankelijkheid belangrijk, een waarde die ik van thuis heb meegekregen. Mijn ouders werkten beiden fulltime in het onderwijs en waren financieel zelfstandig. Hoewel ze geld op een gezamenlijke rekening hadden, beschikten ze ook over individuele rekeningen en konden daar hun eigen hobby's en uitjes van betalen.

geen eigen geld

Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn om geen eigen inkomen te hebben en afhankelijk te zijn van mijn partner. Er zijn natuurlijk veel vrouwen die geen eigen inkomsten hebben, sommigen kiezen hier bewust voor, anderen niet. Het is niet aan mij om hierover te oordelen. Het lijkt me niet eenvoudig, maar dat is misschien omdat ik nooit anders heb gekend.

toekomst

Wat er ook gebeurt, ik kan financieel voor mezelf zorgen; mijn rekeningen betalen, leuke dingen doen en sparen.

zondag 9 juni 2024

op mijn bord - week 23 / 2024


De fans van dit onderdeel van mijn blog zullen blij zijn, ik ga onze weekmenu's weer ieder zondagavond om 21.00 uur online zetten.


maandag 4 juni

volkoren pasta - ratatouille (vriezer) - broccoli - sla met komkommer


dinsdag 5 juni

gebakken aardappels - witloflsa 


woensdag 6 juni

chili sin carne (vriezer) - broccoli - sla met komkommer


donderdag 7 juni

volkoren pita - shoarma van kip (zelfgemaakt) - broccoli - sla met tomaat en komkommer


vrijdag 8 juni

gepofte zoete aardappel- restje chili- spitskoolsla - komkommer 


zaterdag 9 juni

noedels - gewokte groente - tempeh - pindasaus


zondag 10 juni

gevulde salade (feta . geroosterde groente, kikkererwten)  met zuurdesembrood


Er staan de komende week ook weer veel lekkere gerechten op de planning, ik heb er nu al zin in!





zaterdag 8 juni 2024

kapper

knipbeurt

Vanmiddag ben ik naar de kapper geweest. Er is een centimeter of twee af. Ik had er bijna een langer stuk af laten knippen, maar besloot om dat toch nog uit te stellen tot de volgende knipbeurt. Wat ik nu niet mooi vind is het grote verschil tussen de bovenkant en de onderkant van mijn haar. 

Mijn nieuwe haar is een mooie mix van grijs en zwart, terwijl het oude deel bruin is. Het zijn wel allemaal mijn eigen haarkleuren en het verloop is heel geleidelijk. Daarnaast ziet het er heel natuurlijk uit en bevalt deze lengte me goed.  

Over een maand of drie, vier ga ik ik weer naar de kapper. Maar of ik dan een drastische lengteverandering aandurf kan ik nu nog niet zeggen!



vrijdag 7 juni 2024

twee dames


onderweg

Op mijn ritje naar school kom ik bijna dagelijks twee dames tegen. Ze staan op een vaste plek langs mijn route. De twee dames zijn van mijn leeftijd. Soms zie ik dat ze door een bedrijfsbusje worden opgehaald. Het is een busje van een uitzendbureau in het Westland. Deze dames gaan, net als ik, rond een uur of zeven in de ochtend richting hun werk. 


zwaaien

Zij zien mij natuurlijk ook en sinds een paar weken zwaaien we naar elkaar en zeggen we hoi of goedemorgen. Ze hebben een accent en praten in een taal die ik niet beheers. Het klinkt als Pools. In mijn stad wonen veel Polen en ik denk dat zij ook Polen zijn.


zwaar

Als ze inderdaad in het Westland werken dan is dit waarschijnlijk geen geschoold werk. Ze plukken misschien tomaten of paprika's. Misschien werken ze met bloemen of pakken ze aubergines en courgettes in. Het lijkt mij geen leuk werk en vrij eentonig. Ik heb ooit een zomervakantie lang aalbessen geplukt en ook al vond ik het erg leuk en gezellig, voor mij was toen natuurlijk al duidelijk dat het vakantiewerk was en geen carrière. Ik kon andere keuzes maken.


gezellig

Ik hoop dat deze twee dames, ondanks de mogelijke eentonigheid van hun werk, het toch naar hun zin hebben en plezier beleven aan hun werkzaamheden. Dat gun ik ze. Ik ben me ervan bewust dat ik zeer tevreden mag zijn met mijn eigen werk.



donderdag 6 juni 2024

sneu


trol

Ja, nu heb ik ook ineens last van trollen. Of ieder geval van een trol, ik denk namelijk dat het steeds dezelfde is. Deze trol vind het nodig om midden in de nacht, zo rond 3 uur, negatieve reacties op mijn blogs te plaatsen. De reacties zijn kwetsend, niet alleen naar mij maar ook naar medebloggers en lezers die reageren. Daarnaast zijn ze volkomen stupide.

Even een kleine greep uit de verbale diarree:

  • @Anoniem3 juni 2024 om 08:38 Niekje komt je wel helpen met het leegeten... Kan haar vent weer eens naar de shoarmatent
  • Al een vreetbui gehad?
  • Oh het lijkt wel Aaf de 2e. Zeuren en zeiken om gratis geld en rechten... Hopelijk ben je blij met je parasitaire geld. Vrouwen blijven toch het zwakste geslacht
  • Over jezelf roepen dat je perfect bent gaat veel te ver. Ik was als leidinggevende uiterst kritisch op je geweest. Zeurderige en vretende dames zijn niet zo mijn ding.


Aaf schreef in haar blog trollen en ander volk al hoe zij erover denkt. Ik sluit me daar bij aan.

Dus.. ben jij die sneue trol die niets beters te doen heeft dan midden in de nacht mijn blog bezoeken dan wil ik je hierbij vragen om weg te blijven.


En dan ook nog even dit:

  • zoek werk/een dagbesteding voor overdag zodat je 's nachts kan gaan slapen;
  • zoek vooral iets waar je goed in bent, dat zal wel erg weinig zijn want op enige intelligentie kan ik je niet betrappen;
  • zoek een psycholoog die je kan helpen met het verbeteren van je zelfbeeld;
  • zoek ook een psychiater die je medicijnen kan geven zodat je weer normaal functioneert;
  • zoek in ieder geval hulp zodat je met je zieke brein leert omgaan.

Tenslotte, dit is de laatste keer dat je aandacht krijgt, ik zie je vast nog wel in mijn inbox, weet dan dat ik je een enorm sneue trol vind, dat ik wel voor hetere vuren heb gestaan dan jouw gegooi met bagger en dat ik niet onder de indruk ben van jou. Ik wens je veel succes met je sneue leventje!



woensdag 5 juni 2024

op de bank


sms

Vanmorgen ontving ik op de klassentelefoon een sms-bericht van Bunq bank. Deze telefoon is een bedrijfstelefoon dus zo'n bericht verwijder ik meteen. De telefoon wordt gebruikt voor contact met studenten, meer niet. Maar stel dat het mijn eigen telefoon was?


hoge rente

Geen zorgen hoor, ik heb geen rekening bij Bunq. Natuurlijk is een hogere rente op spaargeld dan de 'gewone' banken bieden verleidelijk. Daarom bekijk ik soms de mogelijkheden bij verschillende aanbieders van spaarproducten. Toch heb ik nooit toegegeven aan de verleiding om het bij minder grote of minder bekende banken te parkeren; ik durf het gewoonweg niet.

 

vertrouwd

Ik ben al zo lang ik me kan herinneren klant van ING. Ik heb mijn spaargeld daar veilig weggezet tegen een iets lagere rente, maar daar lig ik niet wakker van. Ook heb ik wat geld belegd bij de ASN bank, volgens mij ook een betrouwbare bank.  Ik zou wel wakker liggen als ik nu klant van Bunq bank was. Zou ik er ingetrapt zijn? Ik las in NRC interviews met een aantal van de gedupeerden. Dit zijn verstandige mensen waarvan je zou verwachten dat zij niet voor oplichterstrucs vallen. En toch gebeurde het. 

 

 


dinsdag 4 juni 2024

goede werknemer

goede werknemer

Ik ben al 14 jaar in dienst bij dezelfde werkgever. Ik meld me zelden ziek, kom altijd op tijd, voer mijn werk goed uit en ben in de beginjaren snel opgeklommen van docent naar een docent met extra taken en een leidinggevende positie. Deze positie heb ik niet cadeau gekregen. Ik werkte hard en maakte lange dagen waarin ik veel onderwijsverbeteringen doorvoerde. 

burn-out

Een paar jaar terug kreeg ik een burn-out en na mijn re-integratie werk ik minder intensief en kortere dagen. Mijn gedrevenheid en betrokkenheid blijven groot, maar ik kan nu beter mijn grenzen stellen. Mijn inzet wordt er niet minder om gewaardeerd en sommige collega's beschouwen mij als een voorbeeld. 

vergeten

Ik werkte in verschillende teams en heb veel mensen zien komen en gaan. Een aantal van de collega's die zijn vertrokken naar een andere werkplek of met pensioen zijn gegaan werkte ook heel hard en maakte lange dagen. Het valt me op dat niemand het nog over deze mensen heeft, zelfs als ze nog geen jaar weg zijn. Zo gaat dat nu eenmaal. 


pensioen

Ik maak me dan ook geen illusies hoor. Er komt geen standbeeld voor mij, mijn foto verdwijnt van de fotowand en mijn werk wordt overgenomen door anderen. Prima. Het betekent voor mij dat ik me tot mijn pensioen niet meer uit de naad zal werken. Ik doe wat moet, maar meer niet. En bijeenkomsten waar ik het nut niet van inzie sla ik over. En dat maakt mij geen slechte werknemer. Ik ben nog steeds betrouwbaar, op tijd en betrokken, alleen niet meer in de 'kijk mij eens' modus. En die bevalt me prima!


maandag 3 juni 2024

sparen

zuinig

Groeigeld schreef een goed artikel over geld uitgeven terwijl je eigenlijk spaart en je geen potje hebt voor onnodige, maar leuke, uitgaven. Soms ben ik erg zuinig. Dat is niet omdat ik niet voldoende geld heb (gespaard) maar omdat ik het niet nodig vind om dingen te kopen die niet echt nodig zijn. 

spullen

Dat kan gaan om spullen zoals een e-reader, maar ook om kleding of schoenen. Ik heb al maanden in mijn hoofd dat ik een e-reader wil hebben. Ik lees graag en veel. Ik reserveer mijn boeken bij de bieb in mijn stad en kan daar zeven dagen per week terecht om ze op te halen en weer in te leveren. Het is een kleine moeite. En daarom stel ik de aankoop van de e-reader steeds uit. Het is nog geen absolute noodzaak.

diensten

Ook zijn er diensten waar ik af en toe gebruik van maak, maar veel te weinig. Vorig jaar ging ik voor het eerst naar een pedicure. Heerlijk was dat. Ik nam me voor om vaker te gaan. Ik kan mijn voeten zelf ook goed verzorgen dus stel ik zo'n bezoek uit. De schoonheidsspecialiste is ook zo'n voorbeeld. Ik vind het fijn maar ga nooit. De laatste keer dat ik in de stoel lag om gepamperd te worden kan ik me niet meer herinneren. 

balans

Ik zou een betere balans tussen sparen voor later en uitgeven aan plezier en gemak voor nu moeten vinden. Soms lukt het hoor, ik vind het niet lastig om geld uit te geven aan een vakantiereis. Dan heb ik geen budget en zie ik wel hoe het loopt. We doen waar we zin in hebben. Maar ook dan smijt ik het niet over de balk, zulk gedrag zit gewoon niet in me.


zondag 2 juni 2024

boodschappen en nog wat dingen

boodschappen

Eerst naar de sportschool vanmorgen, daarna wat boodschappen gedaan. Mijn bonusboxaanbiedingen bij Appie. Verse kruiden, olijven, sla en rode bieten bij de Turkse super. 

Vrijdag was ik even op de markt waar ik een mooie spitskool kocht. Ik vergat 'm alleen in mijn fietstas te doen. Omdat het keihard ging regenen toen ik de voordeur achter me dichtdeed ben ik niet teruggegaan.

Vandaag had de Plus spitskool, paksoi en Chinese kool in de aanbieding dus er ligt nu toch een spitkool in de koelkast.


terug

Eind van de middag kwam T. thuis na een paar dagen klussen bij vrienden in Frankrijk. Vanmorgen was hij al om vijf uur vertrokken, het is een lange rit. Hij bracht allerlei lekkernijen mee terug. Voor mij toetjes in de smaken pistache, karamel en koffie. Heerlijk! 


eten

Ik maakte een grote pan dhal van gele kikkererwten voor mezelf. Daarbij at ik gebakken Chinese kool, gegrilde aubergines, komkommer en een naanbroodje. T. had trek in nasi en een loempia en liet dit bezorgen. Vanaf morgen eten we weer samen. 


zaterdag 1 juni 2024

normaal eten

Ik vraag me af of ik ooit in staat zal zijn om dat te doen. 'Normaal' is een relatief begrip als het om eten gaat. Voor een vegetariër is het normaal om geen vlees en vis te eten, terwijl iemand met een notenallergie het normaal vindt om alle verpakkingen zorgvuldig te controleren op noten of sporen van noten. 

Het kan ook heel normaal zijn om elke ochtend hetzelfde te eten. Van veel collega's en vrienden weet ik dat hun ontbijt dagelijks hetzelfde is, en ook de lunch van een aantal van mijn collega's varieert zelden. Daarin verschil ik niet veel van hen. Ook ik eet soms iets anders als ik op vakantie, niet thuis of op mijn werk ben.

Echter, het is niet normaal dat ik angst voel voor een eetbui als ik afwijk van mijn gebruikelijke eetpatroon. Dit maakt het eten buiten mijn standaard eetregels ingewikkeld.

Desondanks blijf ik het proberen en vind ik vandaag een goed moment om mezelf weer uit te dagen en  de eetbuien te verminderen of zelfs te stoppen.

Maar dan moet ik wel normaal gaan eten: genoeg, gevarieerd en het liefst ook zonder mijn enorm strikte eettijden. Vandaag is dat alvast niet gelukt. Na een eetbui gisteravond wilde mijn eetgestoorde brein vandaag weer alles volgens de zelfopgelegde regels doen. En dus deed ik dat. Misschien morgen?



Ik ben er weer ...

... in een vorm die anders is dan jullie van mij gewend zijn. Deze maand zal ik proberen elke dag om 21.00 uur een korte blogpost te publiceren waarin ik iets deel over mijn dag.

Dit kan betrekking hebben op wat ik heb gedaan, hoe ik me voelde, wat mijn bezigheden waren, wat mij opviel in het nieuws of hoe het gaat met mijn eetpatroon. Een soort dagboek dus.

Wat ik na 1 juli ga doen weet ik nog niet, daar wil ik nog over nadenken. 

Tot vanavond!